ΔΟΑΕ για Ζαπορίζια: «Αποστολή που επιδιώκει να αποτρέψει πυρηνικό δυστύχημα»

© SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομική Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θέλει να αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα στον σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο πυρηνικός σταθμός τελεί υπό κατάληψη από τις Ρωσικές δυνάμεις, με τον γενικό γραμματέα του ΔΟΑΕ να δηλώνει πως ο Οργανισμός «φιλοδοξεί να αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα». Η αποστολή του οργανισμού έφτασε σήμερα στην περιοχή, με επικεφαλής τον Γκρόσι.

Ο Γκρόσι σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον σταθμό, δήλωσε πως «αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «η αποστολή μου -νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό να το πω αυτό με κάθε σαφήνεια- είναι μια τεχνική αποστολή».

Ο Γκρόσι στις δηλώσεις του ανέφερε: «Είναι μια αποστολή που επιδιώκει να αποτρέψει ένα πυρηνικό δυστύχημα και να προστατεύσει αυτό τον σημαντικό πυρηνικό σταθμό. Έχουμε μια πολύ, πολύ σημαντική αποστολή να εκπληρώσουμε εκεί, για να αξιολογήσουμε την πραγματική κατάσταση, για να βοηθήσουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσο είναι δυνατό. Θα περάσουμε μερικές ημέρες εκεί. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι πολύ πολύπλοκες: Πηγαίνουμε σε μία ζώνη πολέμου, πηγαίνουμε σε κατεχόμενο έδαφος».

Ο ΔΟΑΕ τόνισε πως έλαβε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των Αρχών, τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο Reuters πως η αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια είναι ένα βήμα προς «την απελευθέρωση από την κατοχή και την αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως ο πυρηνικός σταθμός έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον περασμένο Μάρτιο, εξακολουθεί όμως να λειτουργεί με το ουκρανικό προσωπικό του υπό την επίβλεψη Ρώσων στρατιωτών και μηχανικών ειδικών στην πυρηνική ενέργεια.

Στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο σταθμός τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί βομβαρδισμοί με την Ουκρανία και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.