ΔΝΤ: Η οικονομία της Ρωσίας αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τις κυρώσεις

©EPA/SHAWN THEW

Η ρωσική οικονομία αντέχει περισσότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν τις κυρώσεις, τόνισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,0% το 2022, προβλέπει το ΔΝΤ, ποσοστό αισθητά μικρότερο από το 8,5% που ανέμενε τον Απρίλιο. Θα υπάρξει «μεγάλη ύφεση στη Ρωσία το 2022», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν το δεύτερο τρίμηνο, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και μη ενεργειακών προϊόντων διατηρούνται σε υψηλότερο επίπεδο από το προσδοκώμενο», εξηγεί το ΔΝΤ. «Επιπλέον, η εσωτερική ζήτηση δείχνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα χάρη στον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στον εσωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα και η αγορά εργασίας πλήττεται λιγότερο από ότι προβλεπόταν», προσθέτει.

Οι δυτικές χώρες, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία κινήθηκαν εναντίον της Μόσχας ανακοινώνοντας κυρώσεις. Όμως «η ρωσική κεντρική τράπεζα και αυτοί που παίρνουν πολιτικές αποφάσεις» στη Ρωσία «μπόρεσαν να αποφύγουν τον τραπεζικό πανικό ή την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν, σημείωσε ο Γκουρανσά.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου προσέφερε «τεράστια έσοδα στη ρωσική οικονομία». Το 2023, το ΔΝΤ αναμένει επίσης ύφεση 3,5% στη Ρωσία, ποσοστό μικρότερο κατά 1,2 μονάδα από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στις κυριότερες ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν πιο αρνητικές από ό,τι προβλεπόταν», σύμφωνα με το Ταμείο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.