Διάγγελμα Μακρόν: Oχι σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, προς το παρόν

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν δράση για σημαντικά ζητήματα, όπως π.χ. η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη πλειοψηφία προκειμένου να δράσουμε» τόνισε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμα του σήμερα προς τον γαλλικό λαό.

Κάλεσε επίσης όλες τις δυνάμεις της χώρας να ξεκαθαρίσουν εάν είναι διατεθιμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης σε σχέση με τη διακυβέρνηση της χώρας. «Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Υποστήριξε ότι – δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος – πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συννενόησης. Δήλωσε διατεθειμένος να να διευρύνει την παράταξη του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαρίν Λεπέν τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι ο Εμανουέλ Μακρόν τής μίλησε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Ναι», απάντησε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε τέτοια πρόταση, σύμφωνα με το BFM. Την Τρίτη, η ίδια δεν είχε απαντήσει στο ίδιο ερώτημα μετά το τέλος της συνάντησης που με τον Εμάνουελ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μη εξασφάλισης της πλειοψηφίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης, δίχως ωστόσο, να προκύπτει κάποιο αποτέλεσμα. Η παράταξη του Μακρόν χρειάζεται 44 ακόμη έδρες για την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. «Ο ανεφάρμοστος συμβιβασμός; Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει βρεθεί συναίνεση», αναφέρει η Le Figaro.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.