Der Spiegel: Η Μόσχα προσπαθεί να στρατολογήσει Γερμανούς που επισκέπτονται τη Ρωσία

©Unsplash

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρέψουν τους Γερμανούς που φθάνουν στη Ρωσία προς την συνεργασία ως πληροφοριοδότες, γράφει το Der Spiegel.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα περιστατικά που οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να στρατολογήσουν Γερμανούς πολίτες, που επισκέπτονται στην Ρωσία.

Αναφέρεται, ότι στόχος των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας μπορούν να γίνουν οι συνεργάτες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Γερμανίας. Υποψήφιοι μπορεί να είναι και όσοι ταξιδεύουν ατομικά, κατά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος (BfV). Η BfV προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ρώσοι πράκτορες θα «στρατολογούν» Γερμανούς πολίτες, χρησιμοποιώντας πιθανόν «πιο σκληρούς και κυνικούς τρόπους» ώστε να τους κάμψουν να συνεργαστούν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί όσους πρόκειται να επισκεφθούν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι κριτικές απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα» μπορούν να «επιφέρουν απρόβλεπτους προσωπικούς κινδύνους» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στη Μόσχα η αστυνομία έχει κάνει ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα ατόμων για τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον οι μυστικές υπηρεσίες.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.