Δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Τουρκίας οι γραπτές προσδοκίες της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα έγγραφα που προσκόμισε η Σουηδία ως γραπτή απάντηση απέναντι στις αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, «δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Αγκυρας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη Συμμαχία τον περασμένο μήνα, ως αντίδραση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Διαβιβάσαμε τα γραπτά αιτήματά μας σε αυτές τις δύο χώρες (…) Αναμένουμε τώρα τη γραπτή απάντησή τους», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως δεν αφορούν μόνο «μια αλλαγή νόμων». «Η απάντηση αυτή μπορεί να είναι με τη μορφή ενός νόμου ή άλλη», πρόσθεσε ίδιος, σχετικά με τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης πως «σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, όσο η Σουηδία και η Φινλανδία δεν υιοθετούν απτά μέτρα για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, η θέση μας δεν θα αλλάξει».

Η Άγκυρα κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν ανθρώπους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, υποστήριξε ότι τα αιτήματα ένταξης της χώρας της και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να «παγώσουν» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στα τέλη του μηνός.

«Δεν ξέρουμε για πόσο, όμως η κατάσταση θα μπορούσε να παγώσει για κάποιο διάστημα», σημείωσε.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.