Collins Dictionary: Επέλεξε το «permacrisis» ως λέξη της χρονιάς

©Twitter/Collins Dictionary

Η λέξη «permacrisis», που περιγράφει την αίσθηση του να ζεις σε περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας, επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς από το Collins Dictionary.

Πρόκειται για τεχνητή λέξη συνθέτοντας το permanent (=μόνιμος) με το crisis. «Συμπυκνώνει πόσο πραγματικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσους πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο Άλεξ Μπίκροφτ, επικεφαλής της Collins Learning.

Ήταν το κορυφαίο λήμμα από την ετήσια συλλογή του Collins με 10 λέξεις ή φράσεις που «αντανακλούν τη διαρκώς εξελισσόμενη γλώσσα μας και τις ανησυχίες όσων τη χρησιμοποιούν».

Tο «quiet quitting», δηλαδή αθόρυβη παραίτηση, μπήκε επίσης στη δεκάδα. Αφορά «στην πράξη τού να κάνει κάποιος τα βασικά του καθήκοντα στη δουλειά και όχι περισσότερο, είτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για τη βελτίωση της ισορροπίας εργασίας/προσωπικής ζωής».

Ο Μπίκροφτ πρόσθεσε ότι «η γλώσσα μπορεί να είναι ο καθρέφτης τού τι συμβαίνει στην κοινωνία και στον ευρύτερο κόσμο, και φέτος έχει δημιουργήσει τη μία πρόκληση μετά την άλλη».

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι κατανοητό ότι οι άνθρωποι στη Βρετανία μπορεί να αισθάνονται πως «βρισκόμαστε σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας και ανησυχίας», αφού «ζήσαμε μέσα από την αναταραχή που προκλήθηκε από το Brexit, την πανδημία, τις κακές καιρικές συνθήκες, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολιτική αστάθεια, την ενεργειακή συμπίεση και κρίση κόστους ζωής».

Οι λεξικογράφοι του Κόλινς είπαν ότι υπάρχουν πολλές λέξεις στον κατάλογο που σχετίζονται με αυτές τις κρίσεις.

Η λίστα καταρτίστηκε παρακολουθώντας τη βάση δεδομένων λέξεων Collins Corpus των 8 δισεκατομμυρίων λέξεων, καθώς και μια σειρά από πηγές μέσων.

Το permacrisis καταγράφηκε για πρώτη φορά ως λέξη σε ακαδημαϊκά πλαίσια τη δεκαετία του 1970.

Ο Μπίκροφτ ανέφερε ακόμη ότι «η λίστα μας φέτος αντικατοπτρίζει την κατάσταση του κόσμου αυτή τη στιγμή – όχι πολλά καλά νέα, αν και, με την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να αντικατοπτρίζεται από τη συμπερίληψη του Κιέβου και την αυγή της εποχής του [Βασιλιά] Καρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν αχτίδες ελπίδας».

Με πληροφορίες από: BBC

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.