CNN: Θα τα παρατήσει ο ρωσικός στρατός; – Τι διδάσκει η Ιστορια

©EPA

Τι είναι αυτό που κάνει έναν στρατό να χάνει τη θέλησή του να πολεμήσει; Και με ποιους τρόπους θα μπορούσε αυτό να ισχύσει και για τον ρωσικό;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που έθεσε το CNN σε βετεράνους πολέμου και στρατιωτικούς ιστορικούς.

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι πιθανό να πλησιάζουν σε έναν γκρεμό, δήλωσε ο Τζεφ ΜακΚόσλαντ, βετεράνος του Πολέμου του Κόλπου και επισκέπτης καθηγητής Διεθνών Σπουδών για την Ασφάλεια στο Κολέγιο Ντίκινσον της Πενσιλβάνια.

Υποστηρίζει ότι είναι πλέον σαφές πως ο ρωσικός στρατός δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος καθώς και ότι οι στρατιώτες έχουν χάσει σε πολλές περιπτώσεις τη θέλησή τους να πολεμήσουν. «Ο φόβος και ο πανικός μεταδίδονται περισσότερο και από την Covid», λέει ο ΜακΚόσλαντ.

Καθ’ όλη την ιστορία των πολέμων, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι που ένας στρατός χάνει τη θέλησή του να πολεμήσει:

Χάνουν την πίστη στον σκοπό τους


O ΜακΚόσλαντ λέει ότι διοικούσε ένα τάγμα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1990-1991 και είδε τόσους πολλούς Ιρακινούς στρατιώτες να παραδίδονται, που η μονάδα του δεν είχε χώρο για όλους τους αιχμαλώτους. Κατέληξαν μάλιστα να τους δίνουν νερό και να τους δείχνουν τον δρόμο προς τα πίσω.

Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν εκείνο του Αφγανιστάν. Ο Εθνικός Στρατός του Αφγανιστάν κατέρρευσε, επιτρέποντας στους Ταλιμπάν να πάρουν γρήγορα τον έλεγχο. Εάν ρωτούσε κανείς έναν Αφγανό στρατιώτη γιατί πολεμάει, θα απαντούσε ότι το κάνει για να πληρωθεί.

Χάνουν την πίστη στους ηγέτες τους


Πρόσφατες φωτογραφίες του Πούτιν τον δείχνουν να φοράει κοστούμι και να κάθεται μόνος του στην κεφαλή ενός πολύ μακριού τραπεζιού. Η περιγραφή αυτών των φωτογραφιών θα μπορούσε κάλλιστα να είναι: «Παρανοϊκός και απομονωμένος δικτάτορας εν δράσει».

Οι φωτογραφίες του Ζελένσκι, από την άλλη, τον δείχνουν να στέκεται μαζί με τους συμβούλους του στο Κίεβο τη νύχτα και να δεσμεύεται να μην εγκαταλείψει την πόλη.

Χάνουν την υποστήριξη της χώρας τους

Η δυσαρέσκεια μεταξύ των Ρώσων πολιτών θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατό, αναφέρει ο ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα, Καρλ φον Κλάουσερβιτς, προσθέτοντας ότι χιλιάδες άνδρες εγκαταλείπουν τη Ρωσία προκειμένου να μην επιστρατευθούν.

«Το κίνητρο των Ουκρανών αποτελεί ίσως την πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη που μπορεί να έχει ένας στρατιώτης – την υπεράσπιση της χώρας, των οικογενειών και των σπιτιών τους», λέει ο ΜακΚόσλαντ.

Το μεγάλο ερώτημα για τους Ρώσους

Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες ανακαλύπτουν ότι πολεμούν για ένα ψέμα. Ο Τζον Κέρι, βετεράνος του Βιετνάμ και μελλοντικός γερουσιαστής που στράφηκε ενάντια στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο Κογκρέσο το 1971, δήλωσε τα εξής: «Πώς ζητάς από κάποιον να γίνει ο τελευταίος που θα πεθάνει για ένα λάθος;»

Αυτό είναι ένα ερώτημα που ίσως αρχίσει να στοιχειώνει τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία αυτό τον χειμώνα. Αν ο Πούτιν δεν τους δώσει μια ικανοποιητική απάντηση, είναι πιθανό να αρχίσουν να εγκαταλείπουν μαζικά τη μάχη.

Τότε οι Ρώσοι στρατιώτες ίσως ρωτήσουν ο ένας τον άλλον: «Πώς ζητάς από κάποιον να γίνει ο τελευταίος που θα πεθάνει για ένα λάθος;»

Με πληροφορίες από: CNN

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.