Μπόρις Τζόνσον: Οι πιθανοί αντικαταστάτες του

©EPA/TOLGA AKMEN

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υποκύπτοντας στην αφόρητη πίεση από τις παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και σκοπεύει να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται τα πρώτα ονόματα που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν.

Ξεχωρίζουν οι:

Σάτζιντ Τζάβιντ

Πρώην υπουργός Υγείας. Δηλώνει θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και στις εσωκομματικές εκλογές του 2019 για την ανάδειξη νέου αρχηγού των Συντηρητικών είχε έρθει τέταρτος.

Μπεν Γουάλας

Υπουργός ‘Αμυνας. Έχει αναδειχθεί στο πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης. Πρώην στρατιωτικός που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της Σκωτίας το Μάιο του 1999.

Λιζ Τραζ

Υπουργός Εξωτερικών, από το Σεπτέμβριο του 2021. Η Λιζ Τραζ βρίσκεται συχνά στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ως προς τη δημοφιλία εντός κόμματος. Φροντίζει ιδιαίτερα τη δημόσια εικόνα της και έχει υπερασπιστεί το Brexit.

Τζέρεμι Χάντ

Πρώην υπουργός Εξωτερικών. Στις τελευταίες εκλογές ήρθε δεύτερος μετά τον Μπόρις Τζόνσον. Οι Έχει το λιγότερο αμφιλεγόμενο προφίλ στην πολιτική ζωή της χώρας. Εκτιμάται ότι έχει πολύ λιγότερη «πολιτική φθορά» από άλλους διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών και έχει φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός.

Ναντίμ Ζαχάουι

Υπουργός Οικονομικών. Ο Νταντίμ Ζαχάουι υπήρξε υπουργός εμβολίων, καθώς κατάφερε να υλοποιήσει ένα από τα πιο γρήγορα εμβολιαστικά προγράμματα κατά του κορονοϊού. Είναι συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov και εξελέγη στο κοινοβούλιο πρώτη φορά το 2010.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.