Μπόρις Μιντς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που «βγάζει γλώσσα» στον Πούτιν

©EPA/YURI KOCHETKOV

Ο Μπόρις Μιντς είναι ένας από τους λίγους πλούσιους Ρώσους που τάσσονται κατά του πολέμου και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η πλειονότητα των ανθρώπων παρέμεινε σιωπηλή για τις πολιτικές του Πούτιν. Υπάρχει μια απλή εξήγηση, σύμφωνα με τον ίδιο: «Όλοι φοβούνται». «Κάθε πρόσωπο», που ασκεί ανοιχτή κριτική στον Πούτιν, «έχει λόγους να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στο BBC: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ζήσω σε καταφύγιο για βόμβες, όπως κάνει ο κ. Πούτιν». Και συνέχισε: «Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας είναι ικανός να χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση ή να καλλιεργεί διαμαρτυρίες, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται εχθροί του Πούτιν και, ως εκ τούτου, εχθροί του κράτους».

Μίλησε για πρώτη φορά κατά των πολιτικών του Πούτιν το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Έφυγε από τη Ρωσία το 2015 για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρώην επενδυτική εταιρεία O1 Group του Μιντς βρέθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. «Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα, είναι ένα σαφές μήνυμα ότι κάποιος πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τη χώρα», σημείωσε. 

Το «πιο γενναίο βήμα» για τους πλούσιους Ρώσους που αντιπαθούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι να «πάνε σιωπηλά στην εξορία», συμπλήρωσε.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μίλησε με τον Πούτιν μόνο στις 2 Ιανουαρίου 2000, δύο ημέρες αφότου ο Πούτιν διορίστηκε υπηρεσιακός πρόεδρος. «Ο κ. Πούτιν άκουσε τις προτάσεις μου χωρίς να σχολιάσει ή να διαφωνήσει. Την επόμενη ημέρα, ο Πούτιν με απέλυσε», σημείωσε ο ίδιος. 

«Δεν είναι κάθε Ρώσος επιχειρηματίας υπέρ του Πούτιν και, ομοίως, ούτε κάθε πλούσιος Ρώσος είναι “ολιγάρχης”», είπε. 

Με πληροφορίες από BBC

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.