Μπορέλ: Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα ξαναρχίσουν γρήγορα

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Το Ιράν και η ΕΕ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Τις ερχόμενες μέρες σημαίνει τις ερχόμενες μέρες. Εννοώ γρήγορα, αμέσως. Άρα θα άρουμε αυτό το αδιέξοδο και θα σταματήσουμε αυτήν την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ, δίπλα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε ότι το Ιράν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. «Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν», σημείωσε ο Ραϊσί.

Το Ιράν ζητεί από τις ΗΠΑ άρση κυρώσεων προκειμένου να δείξει ότι επιθυμεί την επίτευξη συμβιβασμού για συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Μπορέλ μετέβη στην Τεχεράνη σε για να ξαναρχίσουν οι των συνομιλίες για τη συμφωνία του 2015. Το Ιράν και οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε ότι το Ιράν απέχει μόλις λίγες εβδομάδες από την παραγωγή των απαραίτητων υλικών για μια πυρηνική βόμβα.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.