Μπορεί ο Τζόνσον να κάνει το comeback; Οι 4 φορές που επέστρεψε

©EPA

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο άνθρωπος που οδηγήθηκε σε παραίτηση από τη θέση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από τρεις μήνες, έχει αναδειχθεί ως κύριος υποψήφιος για τη διαδοχή της Λιζ Τρας.

Η τελευταία άντεξε μόλις 45 ημέρες στην πρωθυπουργία, ανακοινώνοντας την παραίτησή της, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού της προγράμματος. Μια δεύτερη πρωθυπουργία του Τζόνσον θα αποτελούσε εξαιρετική ανατροπή, σύμφωνα με το BBC.

Κανείς δεν έχει επιστρέψει ως πρωθυπουργός μετά από παραίτηση από την ηγεσία της Βρετανίας, από τον William Gladstone πριν από 140 χρόνια.

Ο Τζόνσον κέρδισε το 2019, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τους ίδιους τους βουλευτές του μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, έπειτα από σειρά σκανδάλων. Σύμφωνα με το βρετανικό σύνταγμα, το κυβερνών κόμμα μπορεί να αλλάξει ηγέτη μεταξύ των γενικών εκλογών.

Η προοπτική της επιστροφής του Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ αντιμετωπίστηκε με τρόμο από ορισμένους Συντηρητικούς. Ο Λόρδος Χέιγκ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σπιράλ θανάτου» για το Συντηρητικό Κόμμα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέσι Νόρμα,ν δήλωσε ότι η επιστροφή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία θα ήταν μια «απολύτως καταστροφική απόφαση», ενώ ο σερ Ρότζερ Γκέιλ δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα.

Οι υποστηρικτές του Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένων των μελών του υπουργικού συμβουλίου Τζέικομπ Ρις-Μογκ και Ανν-Μαρί Τρεβέλιαν και της πρώην υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, λένε ότι είναι ο μόνος υποψήφιος με την υποστήριξη του εκλογικού κοινού.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία χρειάζονται την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας.

Τέσσερις φορές ο κ. Τζόνσον έχει ανακάμψει

  • Το 1987, ο Μπόρις Τζόνσον απολύθηκε από την εφημερίδα The Times για παραποίηση ενός αποσπάσματος – αλλά προσλήφθηκε τον επόμενο χρόνο από την Daily Telegraph
  • Το 2004, απολύθηκε ως σκιώδης υπουργός των Συντηρητικών επειδή είπε ψέματα για μια σχέση – αλλά επέστρεψε ένα χρόνο αργότερα
  • Το 2016, αποσύρθηκε από την πρώτη του υποψηφιότητα για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, αλλά επέστρεψε ως υπουργός Εξωτερικών
  • Το 2018, εγκατέλειψε το υπουργικό συμβούλιο της Μέι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία της για το Brexit, μόνο για να επιστρέψει ως ηγέτης του κόμματος τον επόμενο χρόνο

Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε επισήμως ότι διεκδικεί την πρωθυπουργία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε ότι διεκδικεί τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», αναφέρει ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», προσθέτει.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.