Bloomberg: Η Ρωσία στέλνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο

©EPA/SERGEI ILNITSKY

Στην αποκάλυψη πως ρωσική κρατική εταιρεία μεταφέρει χρήματα σε θυγατρική που κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό 20 δισ. δολαρίων στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας προχωρά το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Rosatom Corp. έστειλε περίπου 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία κατασκευής με έδρα την Τουρκία, γνωστή ως Akkuyu Nuclear JSC, με άλλες δύο παρόμοιες μεταφορές δολαρίων να προγραμματίζονται για αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη.

Η Rosatom τόνισε ότι «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τα νούμερα που έδωσαν οι τούρκοι αξιωματούχοι. Οι χρηματοδοτικές ρυθμίσεις για το έργο είναι ιδιωτικές, σύμφωνα με τη Rosatom.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θεωρείται κρίσιμος για την Τουρκία και αναμένεται να καλύψει το 10% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το έργο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Sberbank PJSC, η οποία είναι στον κατάλογο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη Sovcombank.

Η χρηματοδότηση θα καλύψει όλες τις ανάγκες προμηθειών για το έργο τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι εργασίες για τον πρώτο αντιδραστήρα ξεκίνησαν το 2018. Ένας από τους αξιωματούχους περιέγραψε τις μεταφορές ως χειρονομία καλής θέλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.