Μπλίνκεν για Κίνα: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν το Πεκίνο να ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Μπλίνκεν, σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα.

«Δεν πρόκειται για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Δεν πρόκειται για μία διαίρεση του κόσμου σε άκαμπτους ιδεολογικούς συνασπισμούς», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Πρόκειται για τη διατήρηση και, εξίσου σημαντικό, την αναζωογόνηση της διεθνούς τάξης με έναν τρόπο που θα προστατεύει βασικές αρχές που επέτρεψαν την ειρήνη και την ευημερία επί δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν θα καταστήσει σαφές πως το κέντρο του ενδιαφέροντος παραμένει «αμετακίνητο» στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και στην Κίνα. «Ο υπουργός θα καταστήσει σαφές πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αποκόψουν την οικονομία της Κίνας από τη δική μας ή από την παγκόσμια οικονομία. […] Επιδιώκουμε απλώς να διασφαλίσουμε πως η Κίνα παίζει με τους ίδιους κανόνες όπως όλοι οι άλλοι», υποστήριξε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν θα εξηγήσει επίσης πως οι ΗΠΑ «δεν θα ανταλλάξουν τη συνεργασία σε αυτούς τους τομές με συμβιβασμούς στις αρχές μας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.