BBC: Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις ευθύνονται για πολλές δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν

@pixabay

Σύμφωνα με έρευνα του BBC, άνδρες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (Special Air Service) κατηγορούνται για δολοφονίες δεκάδων αμάχων και κρατούμενων στο Αφγανιστάν το 2010-2011.

Πιο συγκεκριμένα, μόλις μέσα σε 6 μήνες, μία μονάδα των SAS φέρεται να προχώρησε στη δολοφονία συνολικά 54 ατόμων. Ο τότε επικεφαλής των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, Σερ Μαρκ Κάρλτον Σμιθ, είχε ενημερωθεί για τις σχετικές καταγγελίες περί δολοφονιών αλλά δεν έκανε τίποτα ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, παρά το σχετικό ενδιαφέρον που είχε δείξει τότε η βρετανική στρατονομία (Royal Military Police).

Ο στρατηγός, Σερ Μαρκ Κάρλτον Σμιθ που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί δεν δέχθηκε να δώσει κάποιο σχόλιο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας υπερασπίστηκε «το θάρρος και τον επαγγελματισμό» των Βρετανών στο Αφγανιστάν.

Βέβαια, το BBC κάνει λόγο για ύπαρξη ανταγωνιστικού παιχνιδιού μεταξύ των μονάδων των βρετανικών ειδικών δυνάμεων για το ποια θα σκοτώσει τους περισσότερους Αφγανούς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Εκείνη την περίοδο, στην επαρχία Χελμάντ έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι όταν βρίσκονταν στην περιοχή οι Βρετανικές δυνάμεις και εκτελούσαν νυχτερινές επιχειρήσεις. Μάλιστα, καταγγέλλεται πως οι στρατιώτες της Βρετανίας “φύτευαν” όπλα και συγκεκριμένα καλάσνικοφ (AK-47) σε διάφορους χώρους για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες των αμάχων, παρουσιάζοντας τους ως ένοπλους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.