Μπακού: «Άδικες» κι «επικίνδυνες» οι δηλώσεις Πελόζι

©Unsplash

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, καταδίκασε τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε, επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Η Πελόζι επεσήμανε ότι η επίσκεψή της στην Αρμενία είναι ιδιαίτερης σημασίας μετά «τις παράνομες και φονικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν σε αρμενικό έδαφος».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις», τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι τις συγκρούσεις «ξεκίνησαν οι Αζέροι και πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό».

Τα σχόλιά της προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Μπακού, το οποίο ανακοίνωσε ότι η Πελόζι θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στον Καύκασο. «Οι ατεκμηρίωτες και άδικες κατηγορίες που εξαπέλυσε η Πελόζι εναντίον του Αζερμπαϊτζάν είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», σημειώνει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι «αρμενική προπαγάνδα».

Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα μιας «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής προβοκάτσιας» από την Αρμενία.

«Επί του παρόντος τηρείται η εκεχειρία και έχει αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε το Αζερμπαϊτζάν προσθέτοντας ότι τα σχόλια της Πελόζι είναι μια απόπειρα να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς αρμενικής καταγωγής.

«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τις εσωτερικές πολιτικές ίντριγκες της αμερικανικής ατζέντας και τα συμφέροντα των λόμπι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας», ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Πελόζι επικίνδυνα.

«Αυτού του τύπου τα μονομερή βήματα και οι αβάσιμες δηλώσεις δεν ενδυναμώνουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή, αλλά αντίθετα, κλιμακώνουν τις εντάσεις», κατέληξε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.