Μπάιντεν: Θα διέτασσε χρήση βίας για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος,, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα διέτασσε να χρησιμοποιηθεί βία, που χαρακτήρισε το μέσο της ύστατης προσφυγής, για να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Σημείωσε πως θα διατηρήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ερωτηθείς εάν θα διέτασσε τη χρήση βίας εναντίον του Ιράν για να μην αποκτήσει το τελευταίο πυρηνικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε «αν αυτό ήταν το μέσο της ύστατης προσφυγής, ναι».

Η ιρανική κυβέρνηση αρνείται πως επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν μαζί με ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία υπέγραψαν το 2015 συμφωνία με την οποία επιβλήθηκαν περιορισμοί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της.

Όμως η συμφωνία πνέει τα λοίσθια μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018. Η Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε να αθετεί δεσμεύσεις. Οι συνομιλίες για συμφωνία εκ νέου, κατέρρευσαν, κυρίως εξαιτίας της άρνησης της Ουάσινγκτον να αφαιρέσει από τον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να κρατήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης στη μαύρη λίστα των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» ακόμη κι αν αυτό σημάνει ότι δεν θα επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ναι».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.