Μπάιντεν σε Πούτιν για πιθανή χρήση πυρηνικών: «Μην το κάνεις, θα υπάρξουν συνέπειες»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε προειδοποίησε τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS, ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στον Βλαντιμίρ Πούτιν αν ο Ρώσος ηγέτης σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Μην το κάνεις. Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου και δεν θα μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αργότερα, ρωτήθηκε και για την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών, με τον ίδιο να δηλώνει: «Νομίζετε ότι θα σας έλεγα αν ήξερα ακριβώς ποια θα ήταν; Φυσικά, δεν θα σας το πω. Θα έχει συνέπειες. Θα γίνουν (οι Ρώσοι) πιο παρίας στον κόσμο από ποτέ. Και ανάλογα με την έκταση του τι κάνουν θα καθοριστεί και η ανάλογη απάντηση που θα υπάρξει».

Παράλληλα, αρκετοί αναλυτές φοβούνται πως η ανακατάληψη μεγάλης έκτασης εδαφών από τους Ουκρανούς στα βορειοανατολικά της χώρας, ίσως οδηγήσουν τον Πούτιν στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.