Μπάιντεν: «Πρέπει να πουλήσουμε F-16 στην Τουρκία»

©EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

Στο θέμα πώλησης F-16 στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Τζο Μπάιντεν, στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, είπα στον Πούτιν ότι αν εισβάλει στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα γίνει ισχυρότερο… και αυτό ακριβώς είδαμε, η σύνοδος κορυφής αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τον πόλεμο.

«Το ΝΑΤΟ πρότεινε για τελευταία φορά ένα νέο δόγμα πριν από 20 χρόνια. Η Ρωσία ήταν τότε εταίρος. Η Κίνα δεν είχε αναφερθεί καν, αλλά τώρα ο κόσμος έχει αλλάξει. Το ΝΑΤΟ αλλάζει με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, συγκεντρώσαμε ξανά τους συμμάχους μας και εκφράσαμε την απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι αυξάνουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς. Η Γερμανία είναι ένα παράδειγμα, καθώς ανακοίνωσε προϋπολογισμό 100 δισ. δολάρια για την άμυνά της» συνέχισε ο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Μπάιντεν σημείωσε: «Είπα στον Ερντογάν αυτό που του είχε πει και τον Δεκέμβριο. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει… Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.