Μπάιντεν για Πούτιν: «Εξαπέλυσε ανεύθυνες πυρηνικές απειλές»

©EPA/JUSTIN LANE

Απάντηση στον Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος από έναν και μόνο άνδρα», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν απείλησε τη Ρωσία και κανείς άλλος, πέραν από τη Ρωσία, δεν επιδίωξε τη σύγκρουση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Πούτιν ότι εξαπολύει ριψοκίνδυνες και ανεύθυνες πυρηνικές απειλές, σημειώνοντας ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τη χάρτα των δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και ποτέ δεν πρέπει να διεξαχθεί», υπογράμμισε. «Η επιθυμία μας είναι να μπει ένα δίκαιο τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν κράτη που αναπτύσσουν αυτοκρατορικές φιλοδοξίες χωρίς συνέπειες, θέτουν σε κίνδυνο ό,τι στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη».

«Ο πόλεμος αφορά στην διάλυση του δικαιώματος των Ουκρανών να υπάρχουν ως κράτος, ως πολίτες», τόνισε, υπογραμμίζοντας : «Δεν έχεις το δικαίωμα να κατακτάς εδάφη διά της βίας». «Αρνούμαι τη χρήση βίας και τον πόλεμο για την κατάκτηση κρατών και την αύξηση των συνόρων μας», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Έκανε αναφορά στους ομαδικούς τάφους στο Ιζιούμ, οι οποίοι «είχαν ενδείξεις βασανιστηρίων». «Τώρα βλέπουμε επιθέσεις σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία, ακόμη πιο τρομακτικά στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε, επίσης, τη Μόσχα για την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.