Μπάιντεν: Φινλανδία και Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

©EUROKINISSI/POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είχαν στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον με θέμα την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία. «Προκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Δύο κράτη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου» σημείωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

«Σήμερα, σας διαβεβαιώνω με υπερηφάνεια ότι έχουν την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε ο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τις δύο σκανδιναβικές χώρες για «να αντιμετωπίσουν κάθε επίθεση» που ενδέχεται να δεχθούν.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο διαβεβαίωσε ότι είναι «έτοιμος να συζητήσει» με την Άγκυρα για όλες τις «ανησυχίες» που εκφράζει. «Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.

«Όταν νέα μέλη εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν είναι απειλή για καμία χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα απέναντι σε επιθέσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.