Την ικανοποίησή του για την συμφωνία των χωρών της G7 στην «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές», εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
«Επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους». ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μας και θα τονώσει τις οικονομίες μας», τόνισε ο Μπάιντεν, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για «μια ευκαιρία να μοιραστούμε το θετικό μας όραμα για το μέλλον».
Στόχος του προγράμματος είναι να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. «Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές», αναφέρεται. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών.
Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν
Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί προγράμματα μέσω μη προνομιακών δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες. Η κινεζική επίθεση «υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων ρευστού και σε σειρά επενδύσεων», σχολίασε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και τόνισε ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά» για την πρωτοβουλία της G7.