Μπάιντεν: Ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία

©POOL PHOTO NATO/ EUROKINISSI/ NON COMERCIAL USE

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η οποία επιτρέπει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε πριν τις συνομιλίες, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Ερντογάν για τις προσπάθειες της Άγκυρας όσον αφορά στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο Ερντογάν απάντησε ότι ελπίζει να επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας στη Μαδρίτη, έρχονται διαρκώς ειδήσεις σχετικά με εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά. Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», τόνισε η Wallander.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.