Μπάιντεν: Αποφασισμένος να απαγορεύσει τα επιθετικά όπλα

©ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «κατακλυστεί από όπλα πολέμου» και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να απαγορεύσει τα επιθετικά όπλα που χρησιμοποιούνται συχνά σε mass shootings.

«Είμαι αποφασισμένος να απαγορεύσω ξανά αυτά τα όπλα», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. «Δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι να το πετύχουμε αυτό», είπε για την οπλοκατοχή.

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το δικομματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των όπλων στις ΗΠΑ, την «πρώτη ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση για τα όπλα εδώ και τρεις δεκαετίες», λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να διευρύνει τα δικαιώματα της οπλοκατοχής.

«Αυτή είναι μια μνημειώδης ημέρα», δήλωσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Τζιλ. «Θεού θέλωντος, θα σώσει πολλές ζωές».

«Ημουν εδώ πριν από 30 χρόνια την τελευταία φορά που αυτό το έθνος ψήφισε ουσιαστικούς νόμους για την ασφάλεια των όπλων και είμαι εδώ σήμερα για να ψηφιστεί ο πιο σημαντικός νόμος από τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Μπάιντεν. «Το μήνυμά προς εμάς ήταν “κάντε κάτι”. Σήμερα το κάναμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος. 

Το νομοσχέδιο επικεντρώνεται κυρίως στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας ανά Πολιτεία που επιτρέπει να αφαιρούνται όπλα από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή την κοινωνία. Προβλέπει επίσης αυστηρότερη επαλήθευση του ποινικού μητρώου και του ψυχολογικού ιστορικού επίδοξων αγοραστών όπλων ηλικίας 18 ως 21 ετών, αυστηρότερη καταστολή των παράνομων πωλήσεων όπλων, καθώς και προγράμματα αφιερωμένα στην ψυχική υγεία.

Θα απαγορεύεται επίσης στους ερωτικούς συντρόφους που έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία να αποκτούν πυροβόλα όπλα, ενώ το νομοσχέδιο θα παρέχει οικονομικούς πόρους σε πολιτείες και κοινότητες για τη βελτίωση των πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των σχολείων και την ψυχική υγεία.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.