Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές «δοκιμάζουν» την Κεντρική και Νότια Ευρώπη, με χιλιάδες θανάτους να έχουν καταγραφεί λόγω των ακραίων φαινομένων.
Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters αναφέρει πως οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες οφείλονται στις ακραίες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Η «Daily Mail» τονίζει πως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από το κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, υπάρχει και το «πύρινο μέτωπο», με τους πυροσβέστες να δίνουν την δική τους «άνιση» μάχη.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στην Ισπανία λόγω του καύσωνα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες θάνατοι, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 366, σύμφωνα με την ενημέρωση των τοπικών αρχών. Οι θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με το θερμόμετρο χθες να δείχνει μέχρι και τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.
Εκτός από τις θερμοκρασίες, συνεχίζουν να μαίνονται και τα πύρινα μέτωπα. Χθες υπήρχαν πυκνά σύννεφα καπνού πάνω από την κοιλάδα «Jerte». Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ισπανία έχουν κάψει περισσότερα από 18 χιλιάδες στρέμματα γης, ενώ στη Νότια Ανδαλουσία, στην επαρχία της Μάλαγα περίπου 3000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κάνουν προσπάθειες να περιορίσουν την «πύρινη λαίλαπα» στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα, ενώ 8 χωριά έχουν εκκενωθεί.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στην Ιβηρική χερσόνησο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο η Ισπανία, καθώς η Πορτογαλία βρίσκεται πλέον σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Το κρατικό δίκτυο RTP αναφέρει πως ήδη έχουν καεί περισσότερες εκτάσεις απ’ όσες αποτεφρώθηκαν συνολικά το 2021. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 πύρινα μέτωπα, με έναν πιλότο πυροσβεστικού αεροπλάνου να χάνει τη ζωή του, όταν αυτό συνετρίβη στα βορειοανατολικά της χώρας σε προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς. Οι αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 τραυματίες με εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα. Η χώρα λαμβάνει βοήθεια από την Κροατία, την Ουγγαρία και το Μαρόκο.
Λόγω του καύσωνα περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, όπως αναφέρει η Υγειονομική Αρχή της Πορτογαλίας.
ΓΑΛΛΙΑ
Σήμερα ο υδράργυρος στη Γαλλία έδειξε τους 46 βαθμούς Κέλσιου. Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας επιβεβαίωσε πως 3000 πυροσβέστες έχουν «ριχτεί στη μάχη» της κατάσβεσης των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει, με την Ελλάδα να έχει στείλει και αυτή πυροσβεστική βοήθεια.
Το μεγαλύτερο μέτωπο φωτιάς στη Γαλλία αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στην Δυτική πλευρά της χώρας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εμπρησμό.
ΙΤΑΛΙΑ
Ακραία φαινόμενα ξηρασίας αντιμετωπίζει η γειτονική Ιταλία, με τον ποταμό Πάδο (στα Βόρεια της χώρας) να σημειώνει το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία, αφού δεν έχουν υπάρξει έντονες βροχοπτώσεις εδώ και μήνες, με το ποτάμι να χρησιμοποιείται κυρίως για πόση, άρδευση και υδροηλεκτρική ενέργεια.
Στην επαρχία Πεδεμόντιο (γνωστό και ως Πιεμόντε) στη Β. Ιταλία, τουλάχιστον 170 δήμοι σχεδιάζουν διάταγμα σχετικά με την κατανάλωση του νερού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση του νερού για κάθε χρήση εκτός από τα τρόφιμα, την οικιακή χρήση και την υγειονομική περίθαλψη. Σε περίπτωση παράβασης μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως 500 ευρώ.
ΒΕΛΓΙΟ
Στο Βέλγιο αναμένεται ακραίο -για τα δεδομένα της χώρας- καύσωνα, με τους μετεωρολόγους να αναφέρουν πως ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 40 βαθμούς Κέλσιου. Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες αναμένεται να «χτυπήσει» το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα, με τις αρχές να επισημαίνουν στους κατοίκους της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και την σωματική άσκηση.
Αποφασίστηκε επίσης πως οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ αλλά και οι πυροσβέστες είναι «ελεύθεροι» να φορούν σορτς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αν αυτοί το επιθυμούν.
Τέλος, αν σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 28 βαθμούς, τότε η εκάστοτε πόλη μπορεί να ενεργοποιήσει το σχέδιο για τον καύσωνα, το οποίο περιλαμβάνει «καταφύγιο» για ευπαθείς ομάδες σε πολιτιστικά κέντρα γειτονιών, αλλά και επισκέψεις σε σπίτια ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία από μαθητές και φοιτητές, που θα ελέγχουν αν χρειάζονται βοήθεια.