Αναστασιάδης: Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις ενέργειες της Τουρκίας

©POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI

Για τις ενέργειες της Τουρκίας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος: «Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση των ομολόγων του σχετικά με την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για τις νέες έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και τη δημιουργία άλλων τετελεσμένων επί του εδάφους, την απαράδεχτη εμμονή της Τουρκίας να προωθεί την απαράδεκτη λύση στη βάση δύο κρατών, αλλά και γενικότερα την επιθετική στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου.

Ο Προέδρος ζήτησε επίσης από τους ομολόγους του όπως ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να συμπεριφερθεί επιτέλους υπεύθυνα, επιτρέποντας την επανέναρξη των συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των όσων προβλέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Ομοίως ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις απειλές της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία συμφώνησαν, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών καταδικάζουν τη ρητορική και τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας, ενώ την καλούν να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών της ΕΕ. Αναμένουν δε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να συμβάλει στη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν όπως παραχωρηθεί το καθεστώς υπό ένταξη χώρας στις δύο πρώτες, ενώ ανοικτός παραμένει ο δρόμος και για την Γεωργία νοουμένου ότι θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης και να καταστούν κράτη μέλη εφόσον πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς του κράτους δίκαιου και της απονομής δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, και γενικότερα εφόσον εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα».  

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.