Άμβλωση: Εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

©Manny Becerra – Unsplash

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ρόου εναντίον Γουέιντ» εγγυάται το δικαίωμα μιας γυναίκας στην άμβλωση στις ΗΠΑ. Επιτρέπεται η άμβλωση όσο το έμβρυο δεν είναι ακόμη βιώσιμο, δηλαδή περί την 22η ως την 24η εβδομάδα της κύησης. Αυτό το νομικό πλαίσιο πιθανόν να ανατραπεί.

Η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να ανατρέψει την απόφαση του 1973. «Αναμένουμε ότι θα ανατραπεί η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ», έγραψε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, ο οποίος συνέταξε το προσχέδιο απόφασης. «Ήρθε η ώρα να σεβαστούμε το σύνταγμα και να επιστρέψουμε το ζήτημα της άμβλωσης στους εκλεγμένους από τον λαό εκπροσώπους», σημείωσε.

Οι βουλευτές σε 13 πολιτείες υπό ρεπουμπλικανική διακυβέρνηση έχουν προετοιμάσει ήδη νόμους που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Το 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 930.000 αμβλώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Guttmacher, το οποίο παρατήρησε αύξηση πρόσφατα έπειτα από 30 χρόνια σταθερής μείωσης του αριθμού τους.

Αυτό αναλογεί σε 14,4 αμβλώσεις για κάθε 1.000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, περίπου ίδιο ποσοστό με εκείνο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες.

Σχεδόν το 50% των γυναικών που υποβάλλονται σε άμβλωση ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τις μαύρες και ισπανόφωνες γυναίκες να υπερτερούν αριθμητικά με 29% και 24% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, το 92,2% των αμβλώσεων στις ΗΠΑ πραγματοποιείται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Το 2020 πραγματοποιήθηκαν 930.000 αμβλώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.