Δηλώσεις πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet ο Χουλουσί Ακάρ επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο, τασσόμενος υπέρ της καλής γειτονίας, του διαλόγου και μιας «μόνιμης και συνολικής λύσης» των προβλημάτων με την Ελλάδα.
«Μιλάμε πολύ καθαρά και ξεκάθαρα στις συνομιλίες μας μαζί τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η στρατιωτική μας αντιπροσωπεία πήγε στην Ελλάδα δύο φορές. Η ελληνική ήρθε στην Άγκυρα μία φορά. Τώρα περιμένουμε την ελληνική αποστολή στην Τουρκία για την τέταρτη συνάντηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν έρθει, ενώ τους καλούμε να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις. Κάποιοι μας προτείνουν διάλογο με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο», είπε ο Ακάρ.
Παράλληλα, υποστήριξε πως η Τουρκία «ουδέποτε παρενόχλησε ή απείλησε» αλλά δεν θα παραμείνει απαθής όταν η ίδια δέχεται παρενοχλήσεις ή απειλές, πράττοντας τα «απαραίτητα».
Μιλώντας για τα νησιά του Αιγαίου, επανέλαβε το αίτημα περί αποστρατικοποίησής τους. Ακόμη μίλησε και για τη διαφορά των χωρικών υδάτων με τον εναέριο χώρο της χώρας μας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα. «Τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς δεν μπορούν να οπλιστούν σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ακριβές. Αλλά η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά. Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα τα εφαρμόζει έτσι. Παρ’ όλα αυτά είμαστε εμείς που λέμε : “ας κάτσουμε να μιλήσουμε”. Η Ελλάδα βάζει τους άλλους να μιλούν για λογαριασμό της. Εμείς λέμε, “ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας και να λύσουμε τα προβλήματα”», ανέφερε.
Ο Τούρκος αξιωματούχος σχολίασε και τη βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη και σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρθηκε γενικά μη θυμίζοντας την παλαιότερη εμπρηστική ρητορική για το θέμα, ενώ επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για «δύο κυρίαρχα κράτη» στην Κύπρο. «Είμαστε υπέρ μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης, με ισότητα κυριαρχίας και διεθνούς καθεστώτος. Μια λύση δύο κρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει την ”ΤΔΒΚ”. Η άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης από τις ΗΠΑ προκαλεί αδιέξοδο στο νησί», τόνισε.
Τέλος, στη συνέντευξή του o Aκάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποκαλώντας την «τουρκική» και αναφέρθηκε στη λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως διοικείται από Ορθοδόξους. «Η κατάσταση των “Τούρκων” στη Δυτική Θράκη είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα προσπαθεί να αγνοήσει τους “Τούρκους” της Δυτικής Θράκης. Λέει στους “Τούρκους” εκεί «Δεν είστε “Τούρκοι”». Tι είναι Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τούρκικα, οι συγγενείς τους βρίσκονται στην Τουρκία. Κλείνουν τα σχολεία τους. Επιπλέον, προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτρέψει το άνοιγμα τζαμιών στην Ελλάδα. Υπάρχει μόνο ένα τζαμί στην Αθήνα, χωρίς τρούλο και μιναρέ, η διοίκησή του αποτελείται από ορθόδοξους και δεν υπάρχουν Τούρκοι», είπε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του ο Χουλουσί Ακάρ.