Ακάρ προς Ελλάδα: «Μάθετε από την ιστορία»

©EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε η Άγκυρα.

Σειρά αυτή τη φορά είχε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. «Συμβούλεψε» την Ελλάδα να «μάθει από την ιστορία», να μην την επαναλαμβάνει και να είναι έξυπνη. 

Ο Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση, είπε ότι η Τουρκία κάνει προσπάθειες και… υπομονή για να λύσει τα προβλήματα ειρηνικά. Αλλά «παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειές μας, δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει την ένταση με ορισμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να το αποτρέψουμε», είπε.

«Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε γεγονός, να συκοφαντούν και να επηρεάσουν τρίτους με ψέματα και συκοφαντίες και να διαμαρτύρονται για την Τουρκία σε τρίτους. Υπό αυτή την έννοια, δεν είναι λάθος να λέμε ότι ακολουθείται μια υποκριτική πολιτική. Από τη μία εμείς επιμένουμε στο διάλογο και δείχνουν να ανταποκρίνονται σε αυτό, αλλά όταν είναι μόνοι συνηθίζουν να παραπονιούνται για την Τουρκία λέγοντας ψέματα», σημείωσε.

Για το περιστατικό με το πλοίο ανοιχτά του Τσανάκαλε, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Οι πολιτικοί στην Ελλάδα κατηγορούν την Τουρκία για επιθετικότητα. Τι είναι αυτό αν όχι υποκρισία; Έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους; Αν κοιτάξουν, θα δουν την αλήθεια και ίσως ντρέπονται». «Λένε ότι η Τουρκία είναι επεκτατική και επιθετική. Είναι αυτοί που πυροβόλησαν το πλοίο και δεν ήρθαν στον διάλογο», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στα νησιά, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Ο εναέριος χώρος σας είναι αυτό που είναι τα χωρικά σας ύδατα. Λένε, “όχι, τα χωρικά μας ύδατα είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος μας είναι 10 μίλια”. Τα προβλήματα περιμένουν ένα ένα. Αφού υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, λέμε ας μιλήσουμε, ας βρεθούμε».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μίλησε και για «λοκάρισμα» των F-16 της. «Αυτή είναι μια εχθρική στάση και δεν έχει να κάνει με συμμαχίες, γείτονες ή προηγούμενες συμφωνίες. Αυτό το κάνουν και δείχνουν εχθρική συμπεριφορά. Αυτά είναι απαράδεκτα. Είναι μεγάλη υποκρισία. Αυτό πρέπει να φανεί. Αυτά τα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας και προφορικά και γραπτά.

Παρακολουθούμε αυτές τις συμπεριφορές κατά της Τουρκίας και δεν αφήνουμε καμία αυτές αναπάντητη. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Το ονομάζουμε ειρήνη, σχέσεις καλής γειτονίας, διεθνές δίκαιο και θέλουμε να συνεργαστούμε σε αυτά τα θέματα. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε απάντηση σε αυτό».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το στρατόπεδο του Λαυρίου, είπε: «Κρύβουν FETO (Γκουλενιστές), PKK/YPG (Κούρδοι), DEASH (Ισλαμικό Κράτος), DHKP-C (Κουρδικό κόμμα) στο Λαύριο. Τους φιλοξενούν εκεί. Τους βάζουν να πάνε σε διάφορες χώρες. Ενώ φαίνονται όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο με μεγάλη υποκρισία».

Ο Ακάρ επανέλαβε και τις κατηγορίες της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τη μειονότητα στη Θράκη. «Δεν αποδέχονται την ύπαρξη των αδελφών μας εκεί. Λένε “είναι μουσουλμάνοι”. Είναι Κινέζοι ή Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, η διεύθυνσή τους είναι τουρκική, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η ιστορία και οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι τουρκικά. Σφετερίζονται τα δικαιώματα και τους νόμους των αδελφών μας στη Δυτική Θράκη και το αγνοούν. Προσπαθούν να ανακατευτούν σε όλα, ακόμα και στα σχολεία τους, στην εκλογή μουφτή. Υπάρχει η Συμφωνία της Λωζάννης από τη μια πλευρά και η Συμφωνία του Παρισιού από την άλλη. Αυτά είναι τα βασικά κείμενα. Αρνούνται και απορρίπτουν ακόμη και τους όρους που προβάλλουν αυτά τα κείμενα», ισχυρίστηκε ο Χουλουσί Ακάρ.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.