Ακάρ: Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας χωρίς παρεμβάσεις τρίτων

©EPA

Στη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας «χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων», όπως είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως η τουρκική πλευρά αναμένει μια καλή λύση.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ακάρ, προσθέτοντας:

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας. Για αυτό, ο διάλογος αναδεικνύεται ως απαραίτητο εργαλείο για εμάς.

Θεωρούμε ότι η διατήρηση των σχέσεών μας με τρόπο που να μην προκαλεί εντάσεις είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Θα πρέπει να είναι ουσιώδες να επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Είναι σημαντικό να συναντηθούν τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα για να επιλύσουν τα ζητήματα εστιάζοντας σε μια θετική ατζέντα».

O Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε: «Βλέπουμε ότι και τα τρία κανάλια έχουν σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτές οι συνομιλίες και η δουλειά σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ξεκινήσουν. Αξιολογούμε ότι αυτές ο μελέτες μπορούν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν δύο φορές στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Πήγαμε στην Αθήνα. Η ελληνική αντιπροσωπεία ήρθε μία φορά στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, εκφράσαμε την άποψη ότι περιμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ελπίζουμε ότι τέτοιοι διάλογοι θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για φίλους και συμμάχους, είναι ένας ασφαλής, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η ελπίδα μας είναι το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνουν θάλασσα φιλίας, να μοιράζονται όλα τα πλούτη δίκαια και να αναδυθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον.

Θα είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά για την ειρήνη. Θέλουμε ειρήνη, πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη μέσω του διαλόγου. Δηλώνουμε ότι η προσδοκία μας από τρίτες χώρες για τη λύση των προβλημάτων είναι να δουν τα δικαιολογημένα και λογικά επιχειρήματά μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να μην εξετάσουν το θέμα μόνο από την οπτική της αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά να δουν την γεγονότα αντικειμενικά και δίκαια. Να ξέρουν όλοι ότι σε περίπτωση που πάρουν θέση θα συμβάλει όχι στη λύση των γεγονότων, αλλά στο αδιέξοδο», υπογράμμισε

«Αναμένουμε λύση για τα F-16»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της προμήθειας F-16 από τις ΗΠΑ.

«Αξιολογούμε ότι με την επίλυση αυτού του ζητήματος, οι σχέσεις μας θα πάνε σε καλύτερο στάδιο. Όλοι βλέπουμε ότι με την αγορά F-16 θα γίνουν σημαντικές συνεισφορές τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Αναμένουμε μια καλή λύση για την προμήθεια των F-16», είπε, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εξετάζει και εναλλακτικές λύσεις:

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να ολοκληρωθεί θετικά το θέμα των F-16 το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.