Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στη Μεσόγειο.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, o υπουργός Άμυνας της χώρας, αναφέρθηκε στο Καστελόριζο. Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.
Μάλιστα μιλώντας σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που είπε ότι «αν μπορουν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».
Ο Ακάρ αναφέρθηκε στα «αποστρατικοποιημένα» νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».
Νωρίτερα χθες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.
«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».
«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε.
«Εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την ‘ΤΔΒΚ’ για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε», πρόσθεσε.