Άγκυρα: Στέλνει στο ΝΑΤΟ το «κλείδωμα» τουρκικών F-16 από ελληνικούς S-300

©EUROKINISSI / Γ.Τ. ΓΕΕΘΑ

Τα αρχεία των ραντάρ που «καταγράφουν την παρενόχληση της Ελλάδας στα τουρκικά αεροσκάφη με το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300» ετοιμάζεται να στείλει η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ και στα υπουργεία Άμυνας των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, τα αεροσκάφη F-16 «που επιχειρούσαν υπό τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, εκτελώντας πτήσεις αποστολής σε διεθνή εναέριο χώρο στη Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που σταθμεύει στην Κρήτη στις 23 Αυγούστου.

Το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε F-16, το οποίο εκτελούσε πτήση αποστολής σε ύψος 10.000 ποδών δυτικά της νήσου Ρόδου, με πύραυλο εδάφους-αέρος».

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι, από την άλλη πλευρά, επέλεξαν να διαψεύσουν τη συμπεριφορά αυτή, η οποία περιγράφεται ως “εχθρική πράξη” στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας ετοιμάζεται να στείλει εικόνες με τα ίχνη των ραντάρ, οι οποίες «αποδεικνύουν» το «κλείδωμα» από το σύστημα S-300.

Για το θέμα έκανε δήλωση και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ανέφερε: «Πρέπει να φανεί, να κατανοηθεί και να εξηγηθεί τι έχει κάνει η γειτονική μας χώρα, η οποία συνεχώς προσπαθεί να αυξήσει την ένταση. Eίναι απαράδεκτη αυτή η ολοφάνερη κακοήθεια και απερισκεψία».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.