Άγκυρα για έκθεση της Κομισιόν: «Αντανακλά τις ελληνικές μαξιμαλιστικές θέσεις»

©EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Επίθεση» κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαπέλυσε η Άγκυρα, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

Με αφορμή την έκθεση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «ακόμα ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας» και υπογραμμίζει ότι «οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η Έκθεση για την Τουρκία για το 2022, που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την προσέγγιση της Ε.Ε. στη χώρα μας, η οποία απέχει πολύ από τη στρατηγική της σκοπιά και δεν έχει όραμα. Αυτή η έκθεση, στην οποία αγνοούνται οι ευθύνες έναντι της υποψήφιας χώρας Τουρκίας και επιδεικνύεται μια προσέγγιση διπλών προτύπων, είναι ακόμα ένα παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας.

Ενώ η σημασία της από κοινού δράσης και της συνεργασίας ενάντια σε κοινές προκλήσεις τονίστηκε στην πρώτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου μας, είναι λυπηρό που αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης δεν αντικατοπτρίστηκε στην Έκθεση για την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες επικρίσεις, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Απορρίπτουμε πλήρως τους άδικους ισχυρισμούς της ΕΕ, ενάντια στο πολιτικό μας σύστημα, στους πολιτικούς και κυβερνώντες μας, στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες στη χώρα μας, σε ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και δεν αίρει τα πολιτικά εμπόδια στα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι οι ενότητες της έκθεσης για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου, όπως πάντα, αντικατοπτρίζουν τις παράνομες και μαξιμαλιστικές απόψεις του διδύμου Ελλάδας/Ελληνοκυπρίων και αγνοούν τους Τουρκοκύπριους όπως και τις απόψεις της χώρας μας και της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽, αποκαλύπτει ξεκάθαρα για ποια συμφέροντα συντάχθηκε η έκθεση.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η δράση με αυτόν τον τρόπο είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο.

Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι η χώρα μας επικρίνεται στην έκθεση για μη συμμετοχή στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στο πλαίσιο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και δεν έχει καμία υποχρέωση. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο χάρη στην προσέγγιση αρχών της Τουρκίας.
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις, η Ε.Ε. θα πρέπει να δει την Τουρκία ως υποψήφια προς διαπραγμάτευση χώρα, όχι ως τρίτη χώρα που θα της χτυπήσει την πόρτα όταν χρειάζεται και θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις της αρχής της πιστότητας του συμφώνου. Οι εκθέσεις της Ε.Ε. θα ληφθούν σοβαρά υπόψη μόνο όταν υιοθετηθεί μια τέτοια προσέγγιση».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.