Άγκυρα: Διαπραγματεύσεις με Μόσχα και Κίεβο για τη δημιουργία διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών

© Unsplash/ Arno Senoner

Η Τουρκία διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να ανοίξει ένας διάδρομος για εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος.

«Η Τουρκία διαπραγματεύεται τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε ο ίδιος. «Με το άνοιγμα ενός διαδρόμου από την Τουρκία, υπάρχει αίτημα αυτά τα σιτηρά να φθάσουν στις αγορές για τις οποίες προορίζονται. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε ένα είδος εποπτείας αυτών των εξαγωγών από την Οδησσό μέσω της Μαύρης Θάλασσας επειδή η Τουρκία είναι παραδοσιακά πολύ ισχυρή στη Μαύρη Θάλασσα και είναι έτοιμοι να βοηθήσουν», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μόσχα: «Ανταλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για τα πλοία που αναχωρούν με τρόφιμα

Η Ρωσία είναι έτοιμη ανοιξει ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο.

Τα ουκρανικά λιμάνια είναι αποκλεισμένα μετά την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου, με τον περιορισμό των εξαγωγών να δημιουργεί ανησυχία για πιθανή επισιτιστική κρίση.

Οι χώρες της Δύσης συζητούν την ιδέα να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τροφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο Ρουντένκο.

«Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά», τόνισε ο ίδιος. Η Ρωσία είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.