ΔΕΘ: Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο. Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Τα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν 5,5 δισ. ευρώ μέτρα για 2022-2023 και υπογράμμισε ότι διατέθηκαν 50 δισ. ευρώ για τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Επιταγή 250 ευρώ σε 2,3 εκατ. πολίτες

Κατ’ αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο – συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίδομα στέγασης

«Θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Για όσους δικαιούχους θα καταναλώσουν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα πλην φυσικού αερίου το επίδομα διπλασιάζεται. Θα ανακοινώσουμε παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για όλους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι

Έκτακτη επιδότηση στους αγρότες 60 εκατ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων – 50.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 89 εκατ. ευρώ για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Φωτοβολταϊκά

Χρηματοδότηση ατομικών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και επιχειρήσεις ώστε να καταναλώνουν το δικό τους ρεύμα.

Τουρισμός για όλους

Θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επέκταση του τουρισμός για όλους με 600.000 νέους δικαιούχους

Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • 40% έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους εργαζόμενους
  • Xώρος στο δίκτυο για να δέχεται ρεύμα από παραγωγούς
  • Διευθετείται μια σειρά αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων. Μισθολογική εξέλιξη εθελοντών, επέκταση μάχιμης πενταετίας, πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

«Προχωρώ, τώρα, στη μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων.

Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.

Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.

Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.

Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.

Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.

Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.

Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα. Επίσης, από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου 2023.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.