Δένδιας: «Πρόβλημα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα η αναβάθμιση των τουρκικών F-16»

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών: “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε στη Βουλή πως η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 είναι πρόβλημα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας.

«Για τα αεροσκάφη “F-16” θα πω τι ξέρω γιατί δεν είμαι εκπρόσωπος των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες που έχουμε και η ενημέρωση, είναι ότι δεν αφορά νέα αεροσκάφη αλλά ραντάρ και πυραύλους. Αν με ρωτάτε ως Έλληνα υπουργό Εξωτερικών αυτό δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη. Όμως, όσον αφορά την Ελληνική Δημοκρατία, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα γιατί η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματα μας. Άρα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Όχι, όχι. Όπως το ίδιο σαφής είναι και για το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων. Όχι, όχι. Αυτή την καθαρή άποψη θα διατυπώσουμε και στην Ουάσιγκτον στην επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στηριζόμαστε, είμαι σίγουρος γι αυτό, ότι θα το κάνουμε με την στήριξη όλης της ελληνικής Βουλής πάνω σε αυτή τη θέση», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι απολύτως απαράδεκτες οι υπερπτήσεις και οι τουρκικές παραβιάσεις και έχουν μια ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής εναέριας κυκλοφορίας και προσπάθεια επιβολής των θέσεων τους με το απαράδεκτο τουρκικό επιχείρημα, περί δήθεν αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Την επιθετικότητα της Τουρκίας που εκδηλώθηκε με τις υπερπτήσεις και τον απαράδεκτο όψιμο τουρκικό ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, το Στέητ Ντιπάρτμεντ την καταδίκασε. Και σαφέστατα, και η επιστολή Μπλίνκεν και τα αμερικανικαά νομοθετήματα και οι ανακοινώσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ, πήραν θέση για το θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά» σημείωσε.

«Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας στην Ουάσιγκτον αν η Βουλή απέρριπτε την Συμφωνία. Δεν θα γινόμασταν ισχυρότεροι αν δεν την ψηφίσετε αλλά πιο ανίσχυροι. Είναι μια Συμφωνία που ισχυροποιεί την ελληνική θέση και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε να στηρίξει την πολιτική του «ουδέτερου». Δεν είναι αυτή η πολιτική μας, η πολιτική που άσκησαν οι μεγάλοι εθνικοί μας ηγέτες οι οποίοι δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα». Θα ευχόμουν να μην ερχόταν η Συμφωνία σε μία χρονική στιγμή με άκρως επικίνδυνες καταστάσεις και συνθήκες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Τα σχέδια ψηφίσματος που καταθέτει η Τουρκία υπέρ ισλαμικών κρατών είναι απειλή. Η αδόκιμη προσπάθεια της Τουρκίας να ηγηθεί είναι απειλή για την Ελλάδα. Η ανατροπή κάθε σεβασμού των εδαφικών δικαιωμάτων είναι υπαρξιακή απειλή για την Ελλάδα και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος, όπως τα ζητήματα του θερμοκηπίου και της περιβαλλοντικής ασφάλειας. Επιβάλλεται να υποστηρίξουμε αυτές τις θέσεις στη σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα», είπε ο κύριος Δένδιας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.