Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα. Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς.
«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία. Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.
«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός
«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος. Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός , Κυριάκος Μητσοτάκης , επίσης τόνισε ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου. “Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο” είπε.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν». «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ουτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».
Τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στην Αθήνα εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος ,Όλαφ Σόλτς, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό ,Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε ότι οι δυο χώρες συνδέονται με μακρά πολυκύμαντη ιστορία, “κάτι που διαπιστώνουμε και από την αυριανή ημέρα του ΟΧΙ” τονίζοντας ότι “σήμερα είμαστε στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ η φιλία μας αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο κάθε καλοκαίρι”.
«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».
Χαρακτήρισε “εξαιρετική στιγμή” την πρωινή του ξενάγηση στην Ακρόπολη λέγοντας ότι συμβολίζει “την κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία και είναι από τα πιο ουσιαστικά μνημεία της Ευρώπης”.
Ο κ.Σόλτς είπε έφτασε σε μια νέα Ελλάδα με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες και χαρακτήρισε “απτή” την δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας.
Τόνισε ότι συζητήθηκαν κυρίως τρία ζητήματα.Πρώτον η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την οποία χαρακτήρισε “αίτια για όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε” και εκτίμησε ότι είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει τον πόλεμο, ενώ δήλωσε ευγνώμων “που μπορούμε από κοινού να εφοδιάσουμε την Ουκρανία με αμυντικό εξοπλισμό”
Το δεύτερο θέμα ήταν η επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία. Είπε ότι οι τιμές πρέπει να πέσουνε και σημείωσε ότι στην ΕΕ “συμφωνήσαμε ότι μόνο με αλληλεγγύη μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.”
Σημείωσε ότι η ΕΕ έλαβε απόφαση για να υπάρξουν κοινές πλατφόρμες και αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση τιμών και αύξηση της αγοραστικής αξίας των μισθών, “και να συμβάλλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα μα οδηγήσει να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα τιμές”, προσθέτοντας: “Πρέπει να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές χρειαζόμαστε αυτή είναι η βάση για την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει εξαιρετική προγράμματα για ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε φυσικό αέριο αλλά χρειαζόμαστε και ΑΠΕ για περαιτέρω μείωση τιμών στην ενέργεια” .
Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα κονδύλια που θα έχουμε στη διάθεση μας και θα δώσουν δυνατότητα για επενδύσεις στο μέλλον καθώς και ο στόχος απεξάρτησης από εισαγωγή ενέργειας από Ρωσία.
Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι πρόκειται για μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες ιδίως στο οικονομικό επίπεδο και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες για το καλό των λαών τους. ” Αποκόμισα σήμερα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως έτοιμη και πρέπει να το στηρίξουμε. Οι σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα θέματα μπορούν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου” υπογράμμισε. Τέλος είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας και της Γεωργίας καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. “Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την ενταξιακή πορεία αυτών των χωρών” είπε ο κ.Σόλτς.
«Πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.