Χωρισμένη στα δύο θερμοκρασιακά η χώρα τον Οκτώβριο

©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο Οκτώβριος του 2022 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά από φυσιολογικές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες στα νησιά του Αιγαίου.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναφορικά με την απόκλιση της μέσης μηνιαίας τιμής μέγιστης θερμοκρασίας από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. 

©meteo.gr

Η Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας τον φετινό Οκτώβριο, καθώς και τις περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις. Παρότι η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, ήταν μόλις ο τέταρτος πιο θερμός Οκτώβριος της περιόδου 2010-2022, πίσω από το 2019, το 2020 και το 2012. Αντίθετα, στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στην Κρήτη, οι τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, καθώς ισχυροί βόρειοι άνεμοι έπνεαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Το επόμενο γράφημα δείχνει την κατάταξη της μέσης μηνιαίας μέγιστης θερμοκρασίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα για τον μήνα Οκτώβριο μεταξύ 2010-2019. 

©meteo.gr

Όχι μόνο στα ηπειρωτικά, αλλά και στα Επτάνησα, καταγράφηκαν πολλές ημέρες θετικών αποκλίσεων στη θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, στον μετεωρολογικό σταθμό της Ιθάκης οι 29 από τις 31 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ακολούθησαν η Ορεστιάδα με 27 ημέρες και τα Ιωάννινα με 26 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με οριακή απόκλιση +0,1°C, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία ήταν λίγο υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και κυμάνθηκε περίπου +0,9°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Στο επόμενο γράφημα παρουσιάζονται οι μηνιαίες αποκλίσεις του Οκτωβρίου 2022 σε 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

©meteo.gr

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.