«Χάρτης» ενεργειακών επιδοτήσεων: Εισάγεται κλιμακωτή επιδότηση βάσει της κατανάλωσης

©Pixabay

Διευρυμένα θα είναι τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «είναι υποχρέωσή μας να δραστηριοποιηθούμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε εθνικό επίπεδο θέτουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της εξουδετέρωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και της ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, θα υπάρξει παρέμβαση στη αντλία σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα θέρμανσης».

Το νέο σχήμα των επιδοτήσεων θα είναι κλιμακωτό, με υψηλότερη ενίσχυση στις χαμηλές καταναλώσεις και έξτρα έκπτωση για όσους επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 15%. Θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών, όχι όμως ενιαία το σύνολο της κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα.

Οι επιπλέον εκπτώσεις θα χορηγούνται αναδρομικά μετά την καταμέτρηση της κατανάλωσης ανά τετράμηνο.

Τα ονομαστικά τιμολόγια του ρεύματος θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται από τους προμηθευτές στα τέλη κάθε μήνα, όπως και οι κρατικές επιδοτήσεις.

Πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ελληνικό σύστημα, που επιβάλλει χαμηλότερες τιμές στους ηλεκτροπαραγωγούς από εκείνες που προτείνει η ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει, θα ληφθούν όμως υπόψη και οι προτάσεις της Κομισιόν. Οι τιμές που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί αναθεωρούνται κάθε μήνα.

Υπό διαμόρφωση είνα το σχήμα για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας. Η πρόταση προβλέπει την υποχρέωση μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής. Το «πακέτο» θα περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών και πιθανώς περικοπές έναντι ανταλλάγματος για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.