Πριν από περίπου 12 χρόνια η Πόρτο έκανε μία ακόμη επιτυχημένη μεταγραφή, αποκτώντας από τη Μπάνφιλντ έναν νεαρό ποδοσφαιριστή για να αποκτήσει εμπειρίες στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα.
Ο Χάμες Ροντρίγκες πήρε έναν χρόνο για να προσαρμοστεί και τις επόμενες δύο σεζόν που έμεινε στους «δράκους» απέδειξε πως πρόκειται για έναν πολύ χαρισματικό ποδοσφαιριστή. Σκοράρε 26 φορές με τους Πορτογάλους σε αυτά τα δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Μονακό, η οποία πείστηκε για τις δυνατότητές του και τον έκανε δικό της. Έριξε πάνω του το μεγαλύτερο βάρος της επιθετικής της λειτουργίας, ικανοποίωντας τόσο την διοίκηση για την επιλογή της, όσο και τους Γάλλους φιλάθλους. Στη μία σεζόν που έμεινε στο Πριγκιπάτο ήταν ένας από τους καλύτερους παίχτες της Ligue 1, κάτι στο οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο και η παρουσία του συμπατριώτη του, Ραδαμέλ Φαλκάο.
Μετά ήρθε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, εκεί όπου αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο χάρη στις εκπληκτικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Κολομβίας.
Συνολικά, ολοκλήρωσε το Μουντιάλ με έξι γκολ και δύο ασίστ. Ένα από τα τέρματά του ήταν αυτό απέναντι στην Εθνική Ελλάδας, με το οποίο σφραγίστηκε το τρίποντο στη φάση των ομίλων (τελικό 3-1).
Οι εμφανίσεις του έπεισαν τη Ρεάλ Μαδρίτης, ώστε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να τον κάνει συμπαίκτη του Μαρσέλο μετά το τέλος του τουρνουά, δίνοντας 90 εκατομμύρια ευρώ στους Μονεγάσκους. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο ήταν ο τέταρτος πιο ακριβός παίκτης του κόσμου πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκάρεθ Μπέιλ και Λουίς Σουάρες. Με τον πρώτο, αλλά και τους άλλους δύο της επίθεσης, Καρίμ Μπενζεμά – Γκάρεθ Μπέιλ, είχε μια ιδανική συνεργασία στη βασίλισσα, με αποτέλεσμα να κλείσει τη σεζόν με 13 ασίστ και 13 γκολ σε επίπεδο La Liga.
Οι επόμενες δύο χρονιές του δεν ήταν στα ίδια επίπεδα, αλλά παρέμειναν παραγωγικές, μέχρι που την ομάδα ανέλαβε ο Ζινεντίν Ζιντάν. Τότε ο Χάμες οδηγήθηκε ως δανεικός στην Μπάγερν Μονάχου και υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι έδειξε να ξανά βρίσκει τον πραγματικά καλό εαυτό του, βρίσκοντας δίχτυα επτά (7) φορές και μοιράζοντας 11 ασίστ.
Πάνω που είχε βρει τα πατήματά του, το τιμόνι τον Βαυαρών έπεσε στα χέρια του Νίκο Κόβατς, που μπορεί να μην έμεινε πολύ στην ομάδα, αλλά δεν έδωσε ποτέ ουσιαστικές ευκαιρίες στον Κολομβιανό, με αποτέλεσμα αυτός να βγει εκτός ρυθμού. Η επιστροφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης δεν πήγε καλύτερα, μιας και οι τραυματισμοί αλλά και το διαφορετικό στυλ του Ζιντάν δεν ευννοούσαν το παιχνίδι του. Με μόλις 500 λεπτά στο πρωτάθλημα και 90 στο Champions League, αποχώρησε. Όπως είχε πει και ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο κύκλος του στη Μαδρίτη είχε κλείσει.
Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Έβερτον και το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, η Πρέμιερ Λιγκ, με τον Κάρλο Αντσελότι να γνωρίζει πολύ καλά τις δυνατότητές του, μετά την συνύπαρξή τους στην Ρεάλ. Η εισήγηση του Ιταλού να αποκτηθεί ο εν δυνάμει νέος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έγινε διαταγή στ’ αυτιά της διοίκησης και ο Χάμες υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Παρ’όλα αυτά ο Χάμες δεν προσαρμόστηκε ούτε στην Έβερτον παρά το γκολ στο ντεμπούτο του σε ένα 5-2 κόντρα στη Γουέστ Μπρομ για το πρωτάθλημα. Λίγοι θα θυμούνται το πέρασμά του από τη μπλε μεριά του Μέρσεϊσαϊντ.
Ο πιο πρόσφατος ποδοσφαιρικός σταθμός του ήταν η Αλ Ραγιάν, η οποία θα δώσει μέρος του μισθού του νέου παίκτη του Ολυμπιακού, o οποίος ήρθε στην Ελλάδα με στόχο να ανεβάσει επίπεδο την επιθετική λειτουργία της ομάδας του και να επιστρέψει σε τοπ επίπεδο.