Bloomberg: «Βουτιά» εξαμήνου στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

©Unsplash

Οι θαλάσσιες ροές ρωσικού αργού πετρελαίου παρουσιάζουν μεγάλη μέιωση έως τώρα τον Σεπτέμβριο.

Ο λόγος είναι πως επλήγησαν από καταιγίδα στον Ειρηνικό και στη συνέχεια από μείωση των αποστολών από τη Βαλτική.

Οι ροές προς την Κίνα και την Ινδία δεν αντισταθμίζουν τη μείωση του όγκου από την Ευρώπη, επισημαίνει το Bloomberg. Το αργό πετρέλαιο από τα λιμάνια της Ρωσίας μειώθηκε κατά σχεδόν 900.000 βαρέλια την ημέρα σε δύο εβδομάδες, έως τις 16 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 3,42 εκατομμύρια το επταήμερο έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι εξαγωγές έπεσαν κάτω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά σε περισσότερους από πέντε μήνες.

Ακόμα μεγαλύτερο το πλήγμα στα έσοδα του Πούτιν


Το πλήγμα στα έσοδα της Ρωσίας από τους χαμηλότερους όγκους θα επιδεινωθεί σύντομα από μια νέα πτώση στους συντελεστές εξαγωγικών δασμών, οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν κατά 15% τον Οκτώβριο. Αυτό θα οδηγήσει το εισόδημα ανά βαρέλι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου να υπογράψουν ένα πλαφόν για πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλες βασικές υπηρεσίες μόνο εάν η καταβληθείσα τιμή είναι χαμηλότερη από το μελλοντικά καθορισμένο όριο. Το πλαφόν μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ Κίνας, Ινδίας και Τουρκίας έναντι της Ρωσίας.

Η μέση ροή ρωσικού αργού προς την Ευρώπη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Οι εισροές στο Κρεμλίνο από τους δασμούς των εξαγωγών του αργού πετρελαίου μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, πέφτοντας στο χαμηλό 12 εβδομάδων, των 126 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.