Παρόλο που ζουν και εργάζονται στη χώρα εδώ και χρόνια, η γραφειοκρατία «πάγωσε» την ανανέωση άδειας διαμονής από τον Απρίλιο του 2020 λόγω τηλεργασίας την εποχή της πανδημίας, παρουσιάζοντας αύξηση 142,80% στις εκκρεμότητες.
Ρενάτο Λέκκα/ ActionPress
Αντιμέτωποι με τεράστια ταλαιπωρία είναι χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Πολίτες που διαμένουν στην χώρα μας και εργάζονται νόμιμα έχοντας όλα τα δικαιώματα που τους παρέχει η πολιτεία, διαπιστώνουν ότι είναι ανασφάλιστοι παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία.
Την ευθύνη για τα έγγραφα των μόνιμων και νόμιμων μεταναστών στην χώρα μας την έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, υπάρχει ένα κενό ακόμα καθώς οι υπάλληλοι που τρέχουν τις διαδικασίες υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό αναμένεται να αλλάξει μετά το καλοκαίρι διότι παρατηρείται απίστευτη καθυστέρηση σε όλες τις υπηρεσίες και ειδικά στην επαρχία. Η κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα έρθει μέσω της επανατοποθέτησης Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Σε αυτή τη θέση προβλέπεται ότι θα διορίζονται μετακλητά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα αναφέρονται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Ετσι, η παρέμβαση του κεντρικού κράτους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδυναμώνεται.
Η κατάσταση οφείλει να εξηγηθεί γιατί στελέχη του Υπουργείου Μετανάστευσης παρατηρούν τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή αδειών διαμονής στους μετανάστες εργαζόμενους. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση το Action24 Press να γνωρίζει, υπάρχουν περιπτώσεις που πολίτες παίρνουν τις άδειες διαμονής ληγμένες και κυκλοφορούν με βεβαιώσεις κατάθεσης. Παράλληλα, άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση που υπάρχει στο Υπουργείο Μετανάστευσης εντοπίζουν και τεράστια λάθη στο ηλεκτρονικό σύστημα. Τα κενά και οι καθυστερήσεις της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας οδήγησαν πολλούς μετανάστες να βρίσκονται αυτήν την στιγμή με ληγμένες άδειες διαμονής ή χωρίς βεβαιώσεις κατάθεσης καθώς η «Ηλεκτρονική Έκδοση Βεβαίωσης Παράτασης» έχει λήξει από τον Ιούλιο του 2022. Στο Υπουργείο Μετανάστευσης γνωρίζουν το πρόβλημα και είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό που υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία στελέχη του Υπουργείου είναι ότι κανένας από τους μετανάστες με ληγμένη άδεια διαμονής και κατατεθειμένη αίτηση ανανέωσης δεν κινδυνεύει. Βέβαια, παραγνωρίζουν την ατελείωτη ταλαιπωρία των πολιτών. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ακόμα και σήμερα στα μηνιαία απογραφικά στοιχεία διαφόρων τύπων αδειών διαμονής που παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης, τελευταίος μήνας είναι ο Απρίλιος του 2020.
Οι ληγμένες άδειες διαμονής ή χωρίς βεβαιώσεις κατάθεσης πλήττουν τον τομέα του τουρισμού καθώς είναι χιλιάδες οι νόμιμα εργαζόμενοι μετανάστες στον τομέα της εστίασης και της καθαριότητας ενώ δεν υπολείπονται τα προβλήματα και στους αγρότες γης καθώς πλησιάζει η εποχή του τρύγου. ©Shutterstock
Στον αέρα εργαζόμενοι – επιχειρήσεις
Το πρόβλημα των καθυστερημένων αποφάσεων έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι στην εστίαση που χρειάστηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία να εμφανίζονται ξαφνικά ως «ανασφάλιστοι» γιατί έχει λήξει η άδεια διαμονής. Υπήρξαν περιπτώσεις ακόμα και στις μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας να χρειαστούν εργαζόμενοι νοσηλεία και να μην αναγνωριζόταν από το σύστημα. «Εργάζομαι στην Ελλάδα 20 χρόνια μόνιμα και νόμιμα, χρειάστηκε να πάρω ιατρική φαρμακευτική συνταγή λόγω της περιπέτειας που πέρασα με τον Covid. Δυστυχώς, όπως με ενημέρωσε ο γιατρός το σύστημα με έβλεπε ως ανασφάλιστο. Προσπάθησα να καταλάβω τι γίνεται καθώς εργάζομαι κανονικά και διαπίστωσα ότι το πρόβλημα ήταν στο γεγονός ότι υπάρχει ληγμένη άδεια διαμονής. Τα χαρτιά για την ανανέωση κατατέθηκαν πριν από 26 μήνες, ωστόσο τίποτα απολύτως δεν προχώρησε», εξηγεί μετανάστης εργαζόμενος στη χώρα μας για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Δράσεις από τον ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του Action24Press στον ΕΦΚΑ γνωρίζουν το πρόβλημα. Στο «κόλλημα» που παρατηρείται σε μετανάστες εργαζόμενους με μισθωτή εργασία θεωρούν ότι σύντομα θα λυθεί καθώς είναι καθαρά λάθος του συστήματος. Το φαινόμενο παρατηρείται να είναι έντονο τους τελευταίους μήνες και παρατηρείται κυρίως σε εργαζόμενους στην εστίαση, την οικοδομή αλλά και την καθαριότητα. Η σύνδεση Υπουργείου Μετανάστευσης και Εργασίας γίνεται διότι οι μετανάστες που παίρνουν άδεια διαμονής είναι κυρίως για λόγους απασχόλησης. Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι το σύστημα αναγνωρίζει την ληγμένη άδεια διαμονής λόγω των καθυστερήσεων στην απονομή και έτσι εμφανίζει αυτόματα ανασφάλιστους ενώ εργάζονται κανονικά. Η εκτίμηση είναι πως το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη και ο ΕΦΚΑ θα επιβαρυνθεί περισσότερο καθώς θα είναι πολλοί οι πολίτες που θα εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι.