Μπακογιάννη: «Θα γίνουν σίγουρα δεύτερες εκλογές»

©ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Σιγουριά πως θα διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές εξέφρασε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη

Η ίδια αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, ενώ άσκησε ιδιαίτερα έντονη κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μην πάμε σε δεύτερες εκλογές. Δεν το βλέπω. Νομίζω το επιβεβαίωσε και ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, δεν γίνεται. Αριθμητικά, χωρίς το πρώτο κόμμα, να γίνει κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, τερατογέννεση. Δεν γίνεται δηλαδή» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο OPEN .

Όπως τόνισε, πολλές φορές οι διαφωνίες είναι τόσο έντονες που δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. «Οι πολιτικές υπηρετούνται από όλους μας. Ο κ. Βελόπουλος, για παράδειγμα, έχει εκφράσει τις απόψεις του για τον εμβολιασμό, για τον Πούτιν… Δεν συμπίπτουμε. Ο καθένας κάνει την επιλογή του, αλλά δεν συμπίπτουμε».

Για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «το βλέπω πάρα πολύ αδύναμο, το βλέπω σε μία τροχιά, ας το πω ευγενικά, μη ανάπτυξης. Και το βλέπω σε μία τροχιά μη ανάπτυξης γιατί απλούστατα δεν υπάρχει πολιτικό στίγμα».

«Νομίζω ότι η απόλυτη ανάγκη διαφοροποίησης από οποιονδήποτε, δηλαδή η προσπάθεια να παραμείνει στη μέση, είναι μια πολύ δύσκολη προσπάθεια γιατί είναι φτιαχτή θέση, δεν είναι μια θέση που έχεις από την αρχή», πρόσθεσε.

Μάλιστα, είπε πως αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, «για την οποία είμαι σε θέση να μιλήσω, δεν βλέπω άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά θα το δούμε αυτό».

«Ο νόμος της απλής αναλογικής είναι καταστροφή»

Σχετικά με την απλή αναλογική, είπε πως «Σήμερα και οι Συριζαίοι ξέρουν ότι ο νόμος της απλής αναλογικής που ψηφίσανε, είναι καταστροφή. Το ξέρουν. Ξέρουν ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό όμως το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο για την Ελλάδα διότι είναι η ίδια εποχή που θα έχει ο Ερντογάν εκλογές, είναι η εποχή που τα πάντα αλλάζουν γύρω μας».

«Άρα οποιαδήποτε ακυβερνησία έχει κόστος για τον τόπο», τόνισε.

Αναφερόμενη σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι κυβερνήσεις οι οποίες να είναι κυβερνήσεις για να μοιράσουμε τα ιμάτιά μας. ΣΥΡΙΖΑ – Καμμένος. Δεν είχαν καμία ιδεολογική συνάφεια, απολύτως καμία. Απλώς μοιράσανε τα υπουργεία και μας κατέληξαν όπως μας κατέληξαν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

«Αν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα επιδειχθεί από τα κόμματα σοβαρότητα. Καίριο σε αυτό είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», είπε έπειτα.

«Ένας αδύναμος Ερντογάν, είναι ένας επικίνδυνος Ερντογάν»

«Φοβάμαι έναν αδύναμο Ερντογάν. Γιατί ένας αδύναμος Ερντογάν, είναι ένας επικίνδυνος Ερντογάν. Και ο Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που αυτή τη στιγμή παραπαίει» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Ο Μητσοτάκης είναι ανοιχτός, κάθε φορά, στον διάλογο. Και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο (…). Εκείνος είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Δεν είπε ο Μητσοτάκης “Ερντογάν γιοκ”. Αν λοιπόν εκείνος υπαναχωρήσει και θελήσει μία συνάντηση, βεβαίως εδώ είμαστε», διευκρίνισε.

Για το αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, η ίδια είπε πως «Φοβάμαι πάντοτε το αναπάντεχο. Για αυτό είμαι πάντα υπέρ των διαύλων επικοινωνίας, γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί αναπάντεχα να σου τύχει. Είναι βασικό να έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις».

«Ανεβαίνει, ανεβαίνει η ρητορική και ο τρόπος με τον οποίο θα τη ρίξει αυτή τη ρητορική θα τον δυσκολέψει», συμπλήρωσε.

 «Στόχος να θωρακιστεί η ΕΥΠ»

Σε ερώτηση για το τι έγινε λάθος στο θέμα των υποκλοπών, η κα Μπακογιάννη είπε: «Το λάθος ήταν αυτό το οποίο έγινε. Το λάθος ήταν αυτό που έγινε, πληρώθηκε αυτό και από εκεί και πέρα ο στόχος είναι να υπάρξει μία τέτοια θωράκιση στην ΕΥΠ ώστε και τη δουλειά της να κάνει αλλά και από την άλλη να έχει έτσι θωρακιστεί ώστε τέτοιου είδους λάθη να μην μπορούν να ξαναγίνουν».

«Ποιος είναι ο κίνδυνος που δεν πρέπει ποτέ να ξαναπέσουμε; Είναι ότι τα μάτια που θα εξετάσουν το αίτημα να παρακολουθηθεί κάποιος, θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να είναι απολύτως βέβαιο ότι τα στοιχεί και ο λόγος είναι επαρκή», επισήμανε.

Μάλιστα, είπε πως «Δεν νομίζω πως ο Ρουμπάτης τα είπε όλα. Κανένας διοικητής της ΕΥΠ δεν θα τα πει όλα και ορθώς δεν θα τα πει. Διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Άρα ορθώς ο νόμος τους προστατεύει για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

«Το καλό με αυτή την κυβέρνηση είναι ότι μαθαίνει από τα λάθη της και τα διορθώνει» ανέφερε μετά.

Σε ερώτηση τι βαθμό βάζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ίδια απάντησε ότι «εγώ του βάζω πολύ καλό βαθμό. Πιστεύω ότι αυτές οι απανωτές κρίσεις, ωρίμασε τον Μητσοτάκη πάρα πολύ και έδειξε ηγετικές ικανότητες τις οποίες κανένας δεν ήξερε πως είχε».

«Έχω ζήσει πρωθυπουργούς, υπουργούς… Δεν έχω ζήσει αυτή τη γνώση του φακέλου και αυτή την ταχύτητα. Συνδυάζει πράγματα τα οποία πολύ δύσκολο να τα βρεις».

Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι «Ο Τσίπρας γύρισε σε μια λογική του ’15. Τον έβλεπα και έλεγε “επιλογή του Μητσοτάκη η ακρίβεια”. Και καθόμουν και σκεφτόμουν, τα παιδιά αυτά έχουν χάσει τον μπούσουλα. Ποιον θα πείσεις ότι ένας πρωθυπουργός επιλέγει την ακρίβεια; Μπορεί η αντιπολίτευση να λέει “επιλογή του Μητσοτάκη η ακρίβεια”; Παιδί μου δεν σε πιστεύει κανείς, πες το διαφορετικά».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.