Αρτοποιοί: Σχεδόν το 15% των επιχειρήσεων έτοιμο για λουκέτο – Έχουν κλείσει περισσότεροι από 200 φούρνοι

©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

   Ξεπερνούν τα 200 τα αρτοποιεία που έχουν βάλει λουκέτο για οικονομικούς λόγους, λόγω συνταξιοδότησης ή μη διάδοχης κατάστασης.

Γύρω στο 15% συσσωρεύει ζημιές και χρέη και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να βάλουν οριστικό λουκέτο. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.

Σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας αναπτύχθηκαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί και ιδιαίτερα το πρόβλημα του κόστους της ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά, έχουν ως αποτέλεσμα, όπως ειπώθηκε, να οδηγούνται σε μείωση του προσωπικού ή σε «λουκέτο».

Πέρυσι το καλοκαίρι, ένα μέσο αρτοποιείο πλήρωνε 2.000 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ, φέτος τον Οκτώβριο πληρώνει τα τριπλά.

   Όπως τονίστηκε, υπήρξε επιπλέον επιδότηση για τα αρτοποιεία «αλλά μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται σωστά οι αποφάσεις και την πιστώνουν την επιδότηση ελάχιστοι πάροχοι».

   «Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο θα ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες…Και φυσικά, μιλάμε μόνο για το ρεύμα. Αν βάλουμε και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο η κατάσταση ξεφεύγει» ανέφερε ο κ. Μούσιος, πρόεδρος της ομοσπονδίας, ενώ συμπλήρωσε ότι θεαματικές είναι και οι αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών ενώ έχουν αυξηθεί μεταφορικά και ασφάλιστρα.

   Στην ερώτηση εάν η κατάσταση οδηγεί σε αυξήσεις, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σημείωσε ότι η τιμή του ψωμιού θα έπρεπε να διπλασιαστεί. Κάποιες μικρές αυξήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως είπε.

   Οι αρτοποιοί ζητούν να υπάρξει άμεση παρέμβαση πολιτείας για να καλυφθεί το κόστος με:

   1) Αύξηση της κρατικής επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια.

   2) Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα

   3) Μείωση ΦΠΑ στο 6%.

   Αναφέρθηκε ότι πρόκειται για ένα κλάδο με 14.400 βιοτεχνικά αρτοποιεία που απασχολεί 80.000 άμεσα εργαζόμενους και 70.000 έμμεσα εργαζόμενους «και δημιουργείται σε κάθε γειτονιά κοινωνικός ιστός γύρω από το αρτοποιείο».

Σύμφωνα με τα νούμερα, έχουν κλείσει 204 αρτοποιεία εκ των οποίων τα περισσότερα, (63) στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη 22 και στο Ηράκλειο 10.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.