Αποστολάκης: Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει ένταση ανάλογη του 2020

@Eurokinissi

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει να δει τι κατεύθυνση θα πάρει το τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς.

«Το γεωτρύπανο αυτή την στιγμή έχει ξεκινήσει δοκιμές εν πλω και ετοιμάζεται να πάει κάπου που δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει πού» δήλωσε για το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ο Ευάγγελος Αποστολάκης, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Αν θέλουν οι Τούρκοι να κάνουν Navtex για λόγους δικούς τους, θα το κάνουν. Στη συνέχεια, το κράτος που θα την εκδώσει θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα εκείνο. Αν είναι για να γίνει λήψη διάτρηση του βυθού, τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά», δήλωσε ο κ. Αποστολάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, καθώς είναι πολύ πιθανόν πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

«Το ερώτημα είναι πού θα πάει (το πλοίο) και το τι θέλει να προκαλέσει ο Ερντογάν. Εδώ μιλάμε για γεωτρύπανο που θα τρυπήσει βυθό. Απειλεί την Κύπρο, ένα κράτος που είναι κυρίαρχο το οποίο έχει ορίσει ΑΟΖ με τα κράτη που γειτονεύει. Η Τουρκία δεν συμφωνεί και κατά καιρούς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα», σημείωσε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Όσον αφορά το σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί να κινηθεί νοτίως της Κρήτης, στο σημείο όπου έχει γίνει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο ο κ. Αποστολάκης τόνισε: «Η περιοχή εκείνη καλύπτεται σε ένα κομμάτι από την ΑΟζ που έχουμε συμφωνήσει με την Αύγυπτο. Είναι ξεκάθαρο. Η νόμιμη ΑΟΖ είναι αυτή που ορίζεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο και έχει υποβληθεί και στον ΟΗΕ. Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο».

«Ο Ερντογάν θεωρεί ότι έχει ανέβει η αξία του στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι λόγω του ρόλου που έχει παίξει στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και στο λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει αποκτήσει το ΝΑΤΟ μετά την ρωσική εισβολή. Θεωρεί, με δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να φύγει η Τουρκία από την αγκαλιά της Δύσης και να πάει στη Ρωσία, ότι πάρα πολλά πράγματα του συγχωρούνται. Εάν ο Ερντογάν κάνει κατάφορη παραβίαση του Δικαίου θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη με τα οποία έχουμε υπογράψει αμυντικές συμφωνίες θα πρέπει να κάνουν κάτι για να το σταματήσουν», κατέληξε εκφράζοντας την άποψη ότι «ο Ερντογάν θα κινηθεί στα όρια της νομιμότητας».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.