Αμβλώσεις: Πόλεμος κατά των γυναικών με ενορχηστρωτές την Εκκλησία και τον Λευκό Οίκο

© Shutterstock

Mε γερές πολιτικές και δικαστικές διασυνδέσεις η συντηρητική δεξιά Αμερική επιβάλλεται και καλπάζει προς τον μεσαίωνα – Η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση του δικαιώματος στην άμβλωση προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, αν και με μια πιο προσεκτική ματιά, δε θα’πρεπε να πέφτουμε από τα σύννεφα…

Χριστίνα Πολυγένη/ ActionPress

Όταν το 1961 η τηλεπαρουσιάστρια ΣέριΤσέσεν έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί, παίρνοντας θαλιδομίδη, ένα σύνηθες φάρμακο για την αντιμετώπιση των πρωινών ζαλάδων εκείνη την εποχή, δεν γνώριζε για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε στο έμβρυο. Μαθαίνοντας όμως ότι η θαλιδομίδη προκαλούσε γενετικές ανωμαλίες, θέλησε να αποβάλει. Μόνο που η Πολιτεία της Αριζόνα απαγόρευε την άμβλωση, εκτός από τις περιπτώσεις που η ζωή της μητέρας βρισκόταν σε κίνδυνο. Τελικά, η Σέρι ταξίδεψε στην Σουηδία, όπου ανακαλύφθηκε ότι το παιδί θα γεννιόταν χωρίς πόδια και με ένα χέρι. Η υπόθεσή της προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις στην κοινωνία, βάζοντας στο τραπέζι το δικαίωμα στην άμβλωση, με το 52% των τηλεθεατών να υποστηρίζει την απόφασή της, ανοίγοντας τον δρόμο για την δημιουργία ενός κινήματος υπέρ της άμβλωσης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Χέδερ Μπουθ, φοιτήτρια στο Σικάγο, θέλοντας να βοηθήσει μια φίλη της που είχε μείνει έγκυος, πείθει ένα γιατρό να κάνει την παράνομη άμβλωση. Δεν ήταν η μόνη που θα της ζήταγε παρόμοια βοήθεια κι έτσι η Χέδερ προσεγγίζοντας κι άλλες ακτιβίστριες, δημιούργησε την παράνομη οργάνωση «Jane». Οι γυναίκες που την απάρτιζαν έμαθαν πως γίνεται η άμβλωση με τη μέθοδο διαστολής και απόξεσης, προσφέροντας οι ίδιες τις υπηρεσίες τους στην ασφάλεια των σπιτιών τους. Έως το 1972, υπολογίζεται ότι η οργάνωση έκανε περίπου 11.000 αμβλώσεις, κυρίως σε γυναίκες κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και Αφροαμερικανίδες. Και παρότι υπήρξαν περιπτώσεις επιπλοκών, καμία ζωή δεν χάθηκε.

Παρότι το αντισυλληπτικό χάπι που εμφανίστηκε την δεκαετία του ‘60 ήταν μια πραγματική επανάσταση για τον οικογενειακό προγραμματισμό, το θέμα της αποποινικοποίησης της άμβλωσης δεν ήταν ένα δευτερεύων ζήτημα για τα φεμινιστικά κινήματα των ΗΠΑ. Μέχρι εκείνη την δεκαετία, η γυναικεία ζωή ήταν αρκετά προβλεπόμενη: θα παντρευόταν και θα έκανε παιδιά στην δεύτερη δεκαετία της ζωής της, μια ζωή που θα περιστρεφόταν γύρω από το σπίτι και την οικογένειά της. Τα φεμινιστικά κινήματα της εποχής πάλεψαν με την πατριαρχία, απαιτώντας σθεναρά ισότητα αποδοχών, απαγόρευση στις διακρίσεις στην εκπαίδευση, δικαίωμα στην χρήση αντισυλληπτικού χαπιού αλλά και δικαίωμα στην άμβλωση, κινητοποιώντας μαζικά την κοινωνία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το 1969, η Νόρμα Μακ Κόρβεϊ, γνωστή με το νομικό ψευδώνυμο Τζέιν Ρο, όταν έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί και θέλησε να κάνει έκτρωση στην Πολιτεία του Τέξας όπου ήταν παράνομη, κατέφυγε στην δικαιοσύνη. Οι δικηγόροι της άσκησαν αγωγή ενάντια στον εισαγγελέα Χένρι Γουέιντ, κρίνοντας ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, όπως και το Ομοσπονδιακό δικαστήριο που την δικαίωσε. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο τον Γενάρη του 1973 αποφάσισε με πλειοψηφία 7-2 ότι η 14η Τροπολογία του Συντάγματος παρέχει το θεμελιακό δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, η οποία προστατεύει και το δικαίωμα της εγκύου στην άμβλωση κατά το πρώτο τρίμηνο, ανεξαρτήτως λόγου. Για τις γυναίκες, ήταν μια μεγάλη νίκη, για πολλούς όμως η απόφαση κρίθηκε ως «δικαστικός ακτιβισμός».

EPA/ERIK S. LESSER

Το Τέξας, ο Μπους, η Βίβλος και η αποχή από το σεξ

Αν όμως οι κυβερνήσεις, ή στην προκειμένη το Ανώτατο Δικαστήριο, λαμβάνουν αποφάσεις με γνώμονα ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανάγκες, όπως έγινε τότε, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, ποιες είναι οι κοινωνικές προϋποθέσεις που έκαναν αναγκαίατην ανατροπή της ιστορικής αυτής απόφασης σήμερα.

Το Λάμποκ του Τέξας, μια πόλη μόλις 250.000 κατοίκων, έχει τις περισσότερες κατά κεφαλήν εκκλησίες σε όλη την Αμερική. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, γίνεται κυρίως από τον πάστορα EντΕϊνσγουορθ, ο οποίος μεταξύ άλλων διδάσκει ότι το σεξ, μια αμαρτία κατά την Βίβλο, οδηγεί μόνο σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εκτός γάμου, σε ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό, ότι τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν τον άνθρωπο, μεταξύ κι άλλων μύθων που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν τον φόβο και τις ενοχές στους νέους. Η μόνη λύση κατά τον πάστορα είναι η αποχή και όσοι νέοι καταφέρνουν να κρατήσουν την αγνότητα τους μέχρι να παντρευτούν, έχοντας ήδη μια παντελώς λανθασμένη άποψη για την σεξουαλική επαφή, οφείλουν να περάσουν ένα εξάμηνο σεμινάριο από την εκκλησία τους για να μάθουν για τις σχέσεις των δύο φύλων. Ταυτόχρονα το Λάμποκ, έχει τις περισσότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ασθενείς από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε νέους σε σχέση με την υπόλοιπη Αμερική.

Τα παραπάνω είναι η κληρονομιά που άφησε ο Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, όσο ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας, που θέλοντας να κάνει το Τέξας μια Πολιτεία παράδειγμα για όλη την Αμερική, ενέκρινε ένα νόμο βάση του οποίου το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία θα είχε ως βάση την αποχή. Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, επέμεινε στην χρηματοδότηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με βάση την αποχή, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες έδειξαν ότι τα 8 εκατ. δολάρια που δόθηκαν για την αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών απέδειξαν ότι τα προγράμματα ήταν λανθασμένα, παραπλανητικά και έδιναν διαστρεβλωμένες πληροφορίες για την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Χορός αγνότητας στο Κολοράντο

Δεν είναι όμως μόνο το Τέξας που προωθεί την αποχή. Αρχής γενομένης το 1998, ο Ράντι και Λίσα Γουϊλσον, ιδρυτές της εκκλησίας Generations of Light Ministry στο Colorado Springs, μια συντηρητική εκκλησία, αποφάσισαν να  διοργανώσουν ένα χορό αγνότητας, μια τελετή που πλέον έχει γίνει θεσμός σε κάθε Πολιτεία. Κατά την τελετή αυτή, η κόρη, συνοδευόμενη από τον πατέρα της, δίνει μπροστά στο πλήθος έναν όρκο αγνότητας μέχρι το γάμο της, ενισχύοντας την σχέση πατέρα-κόρης. Κάθε χρόνο, μόνο ο Ράντι Γουϊλσον διεξάγει 1.400 τέτοιες τελετές. Παρά το γεγονός ότι οι φεμινιστικές οργανώσεις ασκούν κριτική στο φαινόμενο των χορών αγνότητας, εξηγώντας ότι δίνουν το δικαίωμα στον πατέρα να ελέγχει το σώμα και την σεξουαλική ζωή της κόρης του, ότι χειραγωγείται η γυναίκα μέσω τέτοιων τακτικών, οι τελετές δείχνουν κάθε χρόνο να αυξάνονται.

Πρωταγωνιστές γιατροί και πάστορες 

Θα πίστευε κανείς ότι στον 21ο αιώνα, οι γνώσεις των ανθρώπων πάνω στην αντισύλληψη θα ήταν αρκετές για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Αντιθέτως όμως στις ΗΠΑ αρκετοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα και με την αντισύλληψη. Μια από τις μεθόδους είναι η απολίνωση, γνωστή και ως δέσιμο των σαλπίγγων(γυναικεία στειροποίηση). Ακριβώς όπως η βαζεκτομή, είναι μια απλή διαδικασία. Υπολογίζεται ότι ένα 18% των Αμερικανίδων προτιμούν την απολίνωση σε σχέση με τα αντισυλληπτικά χάπια (13%), ειδικά οι νέοι, αυτοί που δεν έχουν παιδιά και βασίζονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για χαμηλά εισοδήματα Medicaid. Αν το πρόβλημα για την επέμβαση δεν είναι τα χρήματα, τότε είναι οι γιατροί. Πολλοί από αυτούς δεν λαμβάνουν σοβαρά την απόφαση του ασθενούς τους, ή δίνουν λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση ή ελλιπείς πληροφορίες για την αντισύλληψη εν γένει. Άλλοι, προτρέπουν τους ασθενείς να δουν ένα ψυχολόγο ή να γράψουν μια εργασία για να υπερασπιστούν την απόφασή τους. Και όταν το πρόβλημα δεν είναι οι γιατροί, τότε το εμπόδιο είναι ο Θεός.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1965

Η Χέδερ Μπουθ και άλλες ακτιβίστριες δημιουργούν την παράνομη οργάνωση «Jane» στο Σικάγο. Έως το 1972, υπολογίζεται ότι η οργάνωση έκανε περίπου 11.000 αμβλώσεις, κυρίως σε γυναίκες κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και Αφροαμερικανίδες

1969

Η Νόρμα Μακ Κόρβεϊ, θέλησε να κάνει έκτρωση στην Πολιτεία του Τέξας όπου ήταν παράνομη και κατέφυγε στην δικαιοσύνη. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και το Ομοσπονδιακό δικαστήριο την δικαίωσε

1973

Με την απόφαση Roe v. Wade και με πλειοψηφία 7-2, στο Ανώτατο Δικαστήριο πέρασε η 14η Τροπολογία του Συντάγματος που παρέχει το θεμελιακό δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, η οποία προστατεύει και το δικαίωμα της εγκύου στην άμβλωση κατά το πρώτο τρίμηνο, ανεξαρτήτως λόγου ένα νομικό προηγούμενο μισού αιώνα που θεσπίστηκε

1993

Ιδρύεται η Δεξιά χριστιανική οργάνωση Heartbeat International, με τη στήριξη Καθολικών και Ευαγγελιστών Χριστιανώνκαιμε σύνθημα «η άμβλωση πληγώνει τις γυναίκες», ρητορική παραλληλισμού των αμβλώσεων με την ευγονική των Ναζί και παρακλάδια σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν ως κλινικές για  γυναίκες. Γερές διασυνδέσεις με τον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα της προεδρίας Ρίγκαν, Μπους και Τραμπ.

2010

Ιδρύεται η οργάνωση Save the Storks με έδρα το Colorado Springs (εκεί όπου ξεκίνησαν οι χοροί αγνότητας). Σήμερα τα stork vans κυκλοφορούν σε 28 Πολιτείες και με δόλωμα τους δωρεάν υπερήχους, ότι η ζωή ξεκινά με το πρώτο καρδιοχτύπι του εμβρύου ή και πριν από αυτό. Βασικός χρηματοδότης η Εκκλησία (αιρέσεις) και γερές διασυνδέσεις με τον Λευκό Οίκο, ιδιαίτερα της προεδρίας Τραμπ.

2019 – 2020

7 πολιτείες, ανάμεσά τους το Τέξας, θέσπισαν έναν ή περισσότερους περιορισμούς στις αμβλώσεις, 14 θέσπισαν περιορισμούς που κατέληξαν σε δικαστικές διαμάχες και οι υπόλοιπες δεν άλλαξαν νομοθεσία.

Μάιος 2022

Εκτός από την Καλιφόρνια, την Νεβάδα, το Ιλινόις και τις ΒΑ πολιτείες που ενίσχυσαν θεσμικά το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, μόλις φέτος τον Μάιο η Λουϊζιάνα απέσυρε το νόμο που έκρινε την άμβλωση ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

Ιούνιος 2022

Παγκόσμιο σοκ: Αρση του δικαιώματος στην άμβλωση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναστείλει τη συνταγματική προστασία των αμβλώσεων αναμένεται να οδηγήσει σε απαγόρευση των αμβλώσεων περίπου στις μισές πολιτείες της Αμερικής, ενώ είναι πιθανό να οξύνει την πόλωση και τον διχασμό στη χώρα. Ηδη δικαστές σε Τέξας, Λουιζιάνα και Γιούτα «μπλοκάρουν» την απαγόρευση

21ος αιώνας

ΗΠΑ, Πολωνία και Νικαράγουα έχουν περιορίσει την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Πλέον πολλές αμερικανικές πολιτείες είναι έτοιμες να θεσπίσουν περιοριστικούς νόμους. Τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότερες από 50 χώρες έχουν ελευθερώσει τους νόμους τους για τις αμβλώσεις, σύμφωνα με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα

Παρότι κοσμικό κράτος, με την λέξη «Θεός» να μην εμφανίζεται καθόλου στο Σύνταγμά της, ο Θεός βρίσκεται παντού στην Αμερική. Είναι αδύνατον για ένα Πρόεδρο να κλείσει μια ομιλία του χωρίς να πει God bless America, από το 1957 τα δολάρια φέρουν την φράση In God WeTrust, και σε κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου βρίσκεται η Βίβλος.

Κάθε χρόνο στην Πενσυλβάνια πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ μουσικής που εξυμνεί τον Θεό. Αποκαλείται και χριστιανικό Woodstock και οι περισσότεροι που το παρακολουθούν είναι New Born Christians κάτω των 25 ετών που πηγαίνουν με τις εκκλησίες τους. Ανάμεσα στις ομιλίες που δίνονται από πάστορες, η άμβλωση παρουσιάζεται πάντα ως μια ρήξη με το θείο. Και είναι βασικό θέμα, αφού σπόνσορας του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι η οργάνωση Save the Storks (Σώστε τους Πελαργούς).

Με δόλωμα τους δωρεάν υπέρηχους

Η Save the Storks είναι μια οργάνωση με έδρα το Colorado Springs (όπως και η πρώτη εκκλησία που πραγματοποίησε τους χορούς αγνότητας) που ιδρύθηκε από τον pro-life (υπέρμαχο της ζωής) επιχειρηματία Τζο Μπέικερ το 2010 και σήμερα τα stork vans κυκλοφορούν σε 28 Πολιτείες. Παρότι παρουσιάζονται ως κινητές μονάδες υγείας της οργάνωσης που παρέχουν υπηρεσίες στις εγκύους όπως υπερήχους, στην πραγματικότητα, συνήθως σταθμευμένα μπροστά από γυναικολογικές κλινικές, με δόλωμα τους δωρεάν υπερήχους, και προφανώς απευθυνόμενοι στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, σκοπό έχουν να ασκήσουν πίεση στις γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση, με επιχειρήματα όπως το χτυποκάρδι του εμβρύου, ακόμη κι αν το έμβρυο είναι μόνο δύο εβδομάδων. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι με βάση έρευνά της, το 67% των Αμερικανών πιστεύει ότι η ζωή ξεκινά με το πρώτο καρδιοχτύπι του εμβρύου ή και πριν από αυτό. Γεγονός είναι ότι αναμένοντας την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe vs. Wade, η εν λόγω οργάνωση είχε ήδη δεχτεί παραγγελίες από ακόμη περισσότερες εκκλησίες για την εμφάνιση των κινητών μονάδων του στην είσοδό τους.

Χορηγοί η Εκκλησία και Τραμπ

Η εκκλησία άλλωστε είναι από τους βασικούς χρηματοδότες της οργάνωσης. Όμως διατηρεί επίσης καλούς δεσμούς με το ρεπουμπλικανικό κόμμα. Στην φιλανθρωπική εκδήλωσή της το 2020,  καλεσμένη ήταν η πρώην εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου υπό προεδρίας Τραμπ,  Σάρα Χάκαμπι ενώ η φιλανθρωπική εκδήλωση του 2019 είχε λάβει χώρα στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον. Και μπορεί αυτά να μην φαίνονται σχετικά, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στην Αμερική, 90 εκατ. είναι ακόλουθοι της Ευαγγελικής εκκλησίας και ότι οι New Born Christians ήταν ψηφοφόροι του Τραμπ.

1400
τελετές με όρκους αγνότητας πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο πάστορας Γουίλσον από μια αίρεση στο Κολοράντο  – Το έθιμο που έγινε θεσμός σε πολλές πολιτείες  προβλέπει πως η κόρη, συνοδευόμενη από τον πατέρα της, δίνει μπροστά στο πλήθος όρκο αγνότητας μέχρι το γάμο της

90 εκατ.
ακόλουθοι της Ευαγγελικής Εκκλησίας είναι πολέμιοι των αμβλώσεων στην επικράτεια των ΗΠΑ

Αμβλώσεις, όπως ευγονική…

Εκτός από την Save the Storks, κι άλλες οργανώσεις έχουν γερές άκρες τόσο μέσα στον Λευκό Οίκο όσο και στην εκκλησία. Η Heartbeat International είναι μια δεξιά χριστιανική οργάνωση, με παρακλάδια σε όλο τον κόσμο που λειτουργούν ως κλινικές για τις γυναίκες. Σε ρεπορτάζ του OpenDemocracy, αποδείχτηκε ότι με παρόμοιες πρακτικές και κυρίως με επιχείρημα τον Θεό, οι κλινικές αυτές προσπαθούν να αποτρέψουν τις γυναίκες από την άμβλωση, παρέχοντας στρεβλή πληροφόρηση. Θερμός υποστηρικτής, όπως υποστηρίζει η ίδια η οργάνωση, είναι ο MάικΠένς, ο οποίος είχε δηλώσει «δεν πρέπει να σταματήσουμε, μέχρι η άμβλωση να είναι παράνομη σε κάθε Πολιτεία». Χαρακτηριστικός της ρητορικής που χρησιμοποιεί η οργάνωση, είναι ο χαιρετισμός που είχε απευθύνει ο αντιπρόεδρος της, Τζορ-ελ-Γκόντσεϊ, μετά από ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο της HeartbeatInternational, με σύνθημα «η άμβλωση πληγώνει τις γυναίκες». Μετά από επίσκεψή του στην Πολωνία, συγκεκριμένα στο Αουσβιτς – Μπίρκεναου, είπε: «Η σχέση του συνεδρίου μας – υπό την αιγίδα της Cry for Life (ολλανδική οργάνωση κατά των αμβλώσεων) – είναι ότι τα τρένα προς το Άουσβιτς ακόμη τρέχουν εκπροσωπώντας την ηχώ των αμβλώσεων, τα ίδια απάνθρωπα  στοιχεία όπως ήταν φανερό πριν και κατά το καθεστώς των Ναζί. Μέρος της επιβεβαίωσης της ‘επιλογής’ (των γυναικών για την άμβλωση) σήμερα προέρχεται από το κίνημα της ευγονικής που επηρέασε βαθιά τον Χίτλερ».

Το Open Democracy αποκάλυψε ότι η Heartbeat International μέσω θυγατρικών εταιρειών στην Λατινική Αμερική, την Αφρική, ακόμη και στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί τακτικές εκφοβισμού περιλαμβάνοντας επιχειρήματα όπως ότι η άμβλωση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου και ψυχικών νοσημάτων, ότι τα νοσοκομεία δεν ασχολούνται με τις επιπλοκές της άμβλωσης, ότι η άμβλωση κάνει τις γυναίκες επιρρεπείς στην ενδοοικογενειακή βία ή ακόμη ότι η άμβλωση, που κατ’ αυτούς απαιτεί πάντα την συναίνεση του συντρόφου, μπορεί να στρέψει τον σύντροφο στην ομοφυλοφιλία. Και είναι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και στο θεοκρατικό Ιράν η άμβλωση είναι νόμιμη από το 1977 και το 2005 ένας νέος νόμος διευκολύνει τις γυναίκες σε περιπτώσεις που το έμβρυο κρίνεται ότι θα γεννηθεί με δυσπλασίες ή γενετικές ανωμαλίες.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να είπε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ένα τραγικό λάθος, όμως και ο ίδιος επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν είχε ψηφίσει για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Από την άλλη, αρκετές πολιτείες δεν περίμεναν την απόφαση για να αλλάξουν νομοθεσία πάνω στο θέμα. Την περίοδο 2019 – 2020 εκτός από την Καλιφόρνια, την Νεβάδα, το Ιλινόις και τις βορειοανατολικές πολιτείες που προστάτευσαν και ενίσχυσαν θεσμικά το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση, 7 πολιτείες, ανάμεσά τους το Τέξας, θέσπισαν έναν ή περισσότερους περιορισμούς στις αμβλώσεις, 14 θέσπισαν περιορισμούς που κατέληξαν σε δικαστικές διαμάχες και οι υπόλοιπες δεν άλλαξαν νομοθεσία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Λουϊζιάνα, όπου μόλις τον Μάιο του 2022, οι νομοθέτες απέσυραν τον νόμο που έκρινε την άμβλωση ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Με την νέα απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, που δίνει ελευθερία κινήσεων σε κάθε Πολιτεία, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν θα θεσπιστεί εκ νέου.Επίσης, για τους νομοθέτες ένα προβληματικό ζήτημα είναι η δυνατότητα άμβλωσης σε περιπτώσεις βιασμού, με πολλούς να θέτονται υπέρ της απαγόρευσης.

Αν το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκραζόμενο την κοινωνία, έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα να ελέγχουν πλήρως το σώμα τους, μια απόφαση που κρίθηκε ως δικαστικός ακτιβισμός, σήμερα έχουμε μια απόφαση που δεν εξυπηρετεί καμία κοινωνική ανάγκη, αλλά αντιθέτως βασίζεται σε ένα πολιτικό, επιχειρηματικό και κυρίως θρησκευτικό λόμπι που ανοίγει πόλεμο ενάντια στις γυναίκες, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.