Αγορά αυτοκινήτου από rent a car υπηρεσίες: Επιτυχία ή αποτυχία;

© Pexels

Όταν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων αποφασίζουν, ότι θα ανανεώσουν τον στόλο τους, οι υποψήφιοι αγοραστές οχημάτων τρίβουν τα χέρια τους. Για άλλους το να αγοράζουν αυτοκίνητο, που έχει πρώτα «δοκιμαστεί» στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί δημοφιλή πρακτική. Για άλλους πάλι συνιστά αμφιλεγόμενη επιλογή, καθώς αυτά τα οχήματα έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τη χρήση τους. Αλλά είναι πράγματι κακή επιλογή ή αναλόγως της πρότερης χρήσης, μπορεί να είναι ένας μικρός θησαυρός;

Μετά το rent a car, μια δεύτερη ευκαιρία

Γεγονός είναι, ότι η ζωή ενός τέτοιου αυτοκινήτου είναι σκληρή: Το έχουν οδηγήσει πολλοί άνθρωποι και για περισσότερα χιλιόμετρα από τον μέσο όρο. Στην Ελλάδα μετά από 5 χρόνια, και στο εξωτερικό μετά από έναν χρόνο στην υπηρεσία τους, οι αντίστοιχες εταιρείες αποσύρουν τα οχήματά τους από τον στόλο τους και πωλούν τα αυτοκίνητα σαν μεταχειρισμένα. Σε αυτή τη «δεύτερη ζωή» του ένα πρώην αυτοκίνητο προς ενοικίαση, μπορεί να αποτελέσει ένα δελεαστικό value for money για οποιονδήποτε δεν έχει πρόβλημα να κάνει μικρές παραχωρήσεις. Η κακομεταχείριση, για την οποία συχνά ακούμε, όταν μιλάμε για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα των rent a car υπηρεσιών, είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν παρόλα αυτά αρκετές παράμετροι, που αντισταθμίζουν αυτή την κατάσταση.

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Προκειμένου να είναι κανείς βέβαιος για την αγορά οχήματος από εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην ενοικίαση αυτοκινήτου, πρέπει να έχει υπόψη τα υπέρ και τα κατά της επιλογής του.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

-Εξοικονόμηση χρημάτων: Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων αγοράζουν μαζικά και γι αυτό τον λόγο έχουν διαφορετικές, εκπτωτικές τιμές. Αυτό με τη σειρά τους, τους επιτρέπει να πουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με την αντιπροσωπεία. Μάλιστα κατά μέσο όρο δίνουν τουλάχιστον 10% έκπτωση, αναλόγως βέβαια και του τύπου του οχήματος.

-Καινούργια οχήματα για λιγότερα χρήματα: Είναι σύνηθες, ότι μπορείτε να βρείτε οχήματα διετίας ή τριετίας, τα οποία διαθέτουν μοντέρνο σχεδιασμό και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Αυτά θα κόστιζαν χιλιάδες ευρώ σε μια αντιπροσωπεία ή σε μια μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

-Εύκολη διαδικασία πώλησης: Οι εταιρείες δεν κάνουν παζάρια στην τιμή. Κάποιες προσφέρουν οφέλη, όπως τη δυνατότητα δωρεάν test- drive για 2 ώρες, ή ένα πρόγραμμα, όπου μπορείτε να νοικιάσετε για λίγες μέρες ένα όχημα, με σκοπό να το δοκιμάσετε και να το αγοράσετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις πληρώνετε μια ημερήσια χρέωση ενοικίασης, σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την κανονική. Αν αγοράσετε τελικά το όχημα, οι εταιρείες θα σας αποζημιώσουν τελικά, ενώ κάποιες εταιρείες έχουν ορίσει πολιτική επιστροφής 7 ημερών.

-Καλώς διατηρημένα οχήματα. Είτε κάποιος οδηγεί το δικό του όχημα είτε προέβη σε ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, η οδήγηση στο Αττικό οδικό δίκτυο μπορεί να είναι πρόκληση λόγω της διαρκούς συμφόρησης και του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος. Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου είναι πολύ επιμελείς όσον αφορά στη συντήρηση, όπου όλα τα σέρβις πραγματοποιούνται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή.

-Οριοθετημένη εγγύηση: Οι περισσότερες εταιρείες ενοικίασης θα δώσουν στους αγοραστές εγγύηση συστήματος μετάδοσης κίνησης για 12 μήνες ή για 12.000 χιλιόμετρα. Αυτή η κάλυψη είναι περισσότερη από ότι θα παίρνατε σε μια μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου τα περισσότερα οχήματα πωλούνται ως έχουν. Σε κάθε περίπτωση, αν «περισσεύουν» χιλιόμετρα ή μήνες από την εγγύηση, θα επωφεληθείτε.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

-Αβέβαιο ιστορικό: Η οδήγηση σε μεγάλα αστικά κέντρα μπορεί να ταλαιπωρήσει ένα όχημα. Ταυτόχρονα κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την οδήγηση ενός ενοικιασμένου οχήματος, ενώ κάποιοι γίνονται πιο επιθετικοί οδηγοί, δεδομένου ότι δεν τους ανήκει το όχημα. Έτσι ένα αυτοκίνητο που προέρχεται από ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά.

-Καταγραφή πολλών χιλιομέτρων: Ένα μέσο ιδιωτικό όχημα καταγράφει ετησίως 22.000 χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά στον στόλο μιας εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων θα βρείτε εύκολα οχήματα με διπλάσια και τριπλάσια χιλιόμετρα.

-Πιθανότητα να εκπέσει η εγγύηση: Λόγω των αυξημένων χιλιομέτρων μπορεί να ανακαλύψετε, ότι η εργοστασιακή εγγύηση του οχήματος εξέπεσε. Για οποιαδήποτε επισκευή χρειαστεί, θα πρέπει να πληρώσετε από την τσέπη σας.

-Βασικός εξοπλισμός: Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου προμηθεύονται τα βασικά μοντέλα λόγω χαμηλότερης τιμής και ευκολίας στην παραγγελία. Δύσκολα θα βρείτε οχήματα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από πλευράς εξοπλισμού. Οπότε θα είναι δύσκολο να βρείτε οχήματα με πολυτελή προαιρετικό εξοπλισμό.

Επομένως πριν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο όχημα από μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου, σας παρέχουμε μια λίστα με πράγματα, που πρέπει να ελέγξετε:

·         Κάντε test drive και ελέγξτε το όχημα για περίεργους θορύβους. Ψάξτε και το εσωτερικό του οχήματος για πιθανές ζημιές στα καθίσματα ή τα χαλάκια.

·         Ζητήστε από την εταιρεία να σας παραδώσει το ιστορικό αναφορών του οχήματος.

·         Ψάξτε για πιθανές ανακλήσεις. Από τον Ιούνιο του 2016 απαιτείται από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου να διορθώσουν κάθε ανακεκλιμένο όχημα του στόλου τους. Το ιστορικό αναφορών του οχήματος θα δείξει, αν έχουν γίνει ανακλήσεις, αλλά δε βλάπτει να ψάξετε και μόνοι σας τον αριθμό πλαισίου του οχήματος (VIN -Vehicle Identification Number) στα στοιχεία Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Αν εντοπίσετε κάποια ανάκληση, ζητήστε από τον πωλητή να το φτιάξει ή απλώς αγοράστε άλλο όχημα.

·         Κάντε επιθεώρηση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ο επιτόπιος έλεγχος θα δείξει οποιοδήποτε κρυμμένο πρόβλημα και θα σας βοηθήσει να κάνετε μια αγορά έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή σας.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.