Αυτοί είναι οι 10 μεγαλύτεροι ποταμοί στον κόσμο [vids]

©Unsplash

Αυτοί είναι 10 μεγαλύτεροι ποταμοί στον κόσμο, σύμφωνα με τους Times Atlas of the World.

Με 178 χιλιόμετρα διαφορά, ο ποταμός Νείλος στην Αφρική είναι ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, ενώ δεύτερος έρχεται ο ποταμός Αμαζόνιος, που βρίσκεται στη Νότια Αμερική.

1. Νείλος, Αφρική

Μήκος: 6.695 χλμ

Αυτός ο διεθνής ποταμός έχει μια «λεκάνη απορροής» που εκτείνεται σε 11 χώρες από την Τανζανία έως την Ερυθραία, προμηθεύοντας με νερό χώρες όπως η Αίγυπτος και το Σουδάν.

2. Αμαζόνιος, Νότια Αμερική

Μήκος: 6.516 χλμ

Γνωστός ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός, ο Αμαζόνιος ξεκινά στη Βορειοανατολική Βραζιλία και είναι ο ποταμός στον οποίο ρέει η μεγαλύτερη ποσότητα νερού ανά πάσα στιγμή.

3. Γιανγκτσέ, Ασία

Μήκος: 6.380 χλμ

Αναγνωρισμένος ως ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ασία, το όνομα αυτού του ποταμού μεταφράζεται σε «παιδί του ωκεανού».

4. Μισισιπής-Μισσούρι, Βόρεια Αμερική

Μήκος: 5.969 χλμ

Ο ποταμούς Μισσούρι είναι, η ανοδική συνέχεια του ποταμού Μισισιπή, καθώς ο ποταμός Μισσούρι μεταφέρει περισσότερο νερό από τον ποταμό Μισισιπή στη συμβολή των δύο ποταμών.

5. Ποταμός Ομπ, Ασία

Μήκος: 5.568 χλμ

Αυτός ο ποταμός αποτελείται από το Ob, που είναι ο κύριος ποταμός που συνδέεται με τον ποταμό Irtysh και διασχίζει τη Ρωσία. Τον μισό χρόνο το ποτάμι είναι παγωμένο.

6. Ποταμοί Yenisey-Angara-Selenga, Ασία

Μήκος: 5.550 χλμ

Αυτός είναι ο ποταμός της κεντρικής Ρωσίας και ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς στην Ασία. Παρόλο που είναι «μικρός», έχει 1,5 φορές μεγαλύτερη ροή από τον ποταμό Μισισιπή-Μισσούρι.

7. Κίτρινος Ποταμός, Ασία

Μήκος: 5.464 χλμ

Συχνά αποκαλείται «λίκνο του κινεζικού πολιτισμού», ο ποταμός Huang He είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας. Δυστυχώς, η κινεζική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι το νερό του ποταμού είναι τόσο μολυσμένο και γεμάτο από απόβλητα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να το πιουν.

Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι τουλάχιστον το 30% των ψαριών που ζούσαν εκεί έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

8. Ποταμός Κονγκό, Αφρική

Μήκος: 4.677 χλμ

Αποτελεί το «βασικό μέσο μεταφοράς» στην Κεντρική Αφρική, ο ποταμός δημιουργεί πάνω από 9.000 μίλια ναυτιλιακών διαδρομών που μεταφέρουν καθημερινά αγαθά. Αυτός ο ποταμός φιλοξενεί την υψηλότερη ποικιλία μοναδικών ζώων στον κόσμο και είναι ο βαθύτερος ποταμός στον κόσμο.

9. Rio de la Plata-Parana, Νότια Αμερική

Μήκος: 4.500 χλμ

Ο ποταμός Ρίο ντε λα Πλάτα ξεκινά στις αρχές της Ουρουγουάης και του ποταμού Παναμά. Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός πόρος για χώρες όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη, καθώς οι εκβολές είναι ο πυρήνας του αλιευτικού εδάφους της περιοχής και ενεργεί ως ο κύριος υδάτινος πόρος.

10. Ποταμός Μεκόνγκ, Ασία

Μήκος: 4.425 χλμ

Βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία, ο ποταμός Μεκόνγκ διασχίζει το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Βιετνάμ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Είναι ο κύριος κόμβος για τον πολιτισμό και τη μεταφορά για τους Βιετναμέζους χωρικούς, καθώς εκεί δημιουργούνται πλωτές αγορές όπου πωλούν διάφορα αγαθά, όπως ψάρια, γλυκά φρούτα και λαχανικά.

με πληροφορίες από ThoughtCo

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.