Αυτές είναι οι 10 πιο cool γειτονιές στον κόσμο [vids]

©Unsplash

Το περιοδικό Time Out συνέταξε μία λίστα με τις 10 πιο cool γειτονιές του κόσμου, ρωτώντας τη γνώμη περισσότερων από 38 χιλιάδων κατοίκων.

Με βασικό μήνυμα: «it’s cool to be kind» (είναι cool να είσαι ευγενικός), το περιοδικό επικεντρώνεται σε μέρη όπου η αίσθηση της γειτονιάς επικρατεί.

10. Marickville, Σίδνεϊ

Ο μεγάλος αριθμός επιλογών είναι το βασικό χαρακτηριστικό της επιτυχίας της γειτονιάς του Marickville στο Σίδνεϊ, σύμφωνα με το Time Out.

«Ένα πραγματικό πολιτισμικό καζάνι» προσφέρει πραγματικά τις καλύτερες επιλογές φαγητού από εξαιρετικό βιετναμέζικο μέχρι αυθεντική ιταλική πίτσα, ενώ στεγάζει και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής μπίρας.

Το Marickville, ωστόσο, δεν κατέχει το μονοπώλιο του αυστραλιανού «coolness», καθώς υπάρχει και άλλη πόλη της χώρας κατέχει θέση στο top 10.

9. Haut-Marais, Παρίσι

Καμία σχέση με το προάστιο του Marais, το οποίο αν και πανέμορφο είναι αρκετά τουριστικό, το βόρειο προάστιο του Haut-Marais είναι το μέλλον της ιστορικής συνοικίας.

«Οι Παριζιάνοι, αισθάνονται λες και η γειτονιά γέννησε τα cocktail bars», αναφέρει το Time Out, αναφερόμενο στο speakeasy bar Little Red Door και στο Bisou (γαλλιστί φιλί).

8. Dennistoun, Γλασκώβη

Στα ανατολικά προάστια της πόλης, συνορεύοντας με τη Νεκρόπολη – τη Βικτοριανή «Πόλη των Νεκρών» – η ιστορική γειτονιά της εργατικής τάξης έχει καλωσορίσει και αρκετή νεολαία τα τελευταία χρόνια.

«Η πλημμύρα της ανάκαμψης έρχεται αλλά αργά», γράφει το Time Out, «τα κλασικά σπίτια φτιαγμένα με κόκκινο και ξανθό ψαμμίτη παραμένουν προσιτά για τους περισσότερους».

7. Shaanxi Bei Lu/Kangding Lu, Σανγκάι

Κάποτε ήταν μέρος του Διεθνούς Διακανονισμού της Σαγκάης, αλλά η Kangding γρήγορα μετετράπη σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς «για καφέ, ποτό και φαγητό».

Προφανώς υπάρχουν ακόμη τα παραδοσιακά σπίτια και τα καταστήματα με noodles, αλλά πλέον πλαισιώνονται και από πίστες για roller skating και wine bars.

6. Wedding, Βερολίνο

Το Wedding είναι μία γειτονιά στο βορειοδυτικό τμήμα της του Βερολίνου.

Μπορεί η γερμανική πρωτεύουσα να είναι γνωστή για τα ολοήμερα πάρτι της και γενικότερα τη σκηνή ηλεκτρονικής μουσικής που διαθέτει, αλλά στο Wedding οι δρόμοι είναι ήσυχοι.

Η λίμνη Plötzensee και το πάρκο Volkspark Rehberge ολοκληρώνουν το ειδυλλιακό σκηνικό της γειτονιάς.

5. Yarraville, Μελβούρνη

Σύμφωνα με το Time Out, «το πνεύμα της κοινότητας στην πόλη δεν ήταν ποτέ δυνατότερο και το δυτικό προάστιο του Yaraville ενσωματώνει ακριβώς αυτό το πνεύμα».

4. Bedford-Stuyvesant, Νέα Υόρκη

Στις διαδηλώσεις του Black Lives Matter ήταν το Bedford-Stuyvesant ήταν στο επίκεντρο, ενώ όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid-19 δημιουργήθηκαν αυτόνομες δομές για την προστασία των αδύναμων κατοίκων της γειτονιάς.

3. Sham Shui Po, Χονγκ Κονγκ

Το CNN Travel περιέγραψε αυτή την εργατική γειτονιά το 2018 ως την νέα «πολιτιστική πρωτεύουσα» του Χονγκ Κονγκ.

Πέρα όμως από την πολιτιστική της συνεισφορά η γειτονιά έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μεγάλες διαδηλώσεις, τοποθετώντας τη στο πολιτισμικό και πολιτικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

2. Downtown Λος Αντζελες

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές ήταν όταν χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε για να θρηνήσει τον χαμό του Κόμπι Μπράιαντ.

Εδώ επίσης ένωσαν και οι κάτοικοι της πόλης τη φωνή τους απέναντι στο ρατσισμό κατά τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter.

1. Esquerra de l’Eixample, Βαρκελώνη

Eixample στα ισπανικά σημαίνει «εξάπλωση». Αυτή η τεράστια γειτονιά χωρίζεται σε δύο μέρη: στην πολυτελή και τουριστική συνοικία Dreta de l’Eixample και την πιο «προσγειωμένη» Esquerra de l’Eixample.

«Στη διάρκεια του lockdown», γράφει το Time Out, «τα σπίτια της γειτονιάς έγιναν «τα κεντρικά σημεία ενέργειας στην πόλη, με τους κατοίκους να ντύνονται με ευφάνταστες στολές και να πραγματοποιούν αυτοσχέδια πάρτι από τα μπαλκόνια τους».

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.