Αυτές είναι οι 10 καλύτερες «μικρές» πόλεις στον κόσμο [vid]

©Unsplash

Οι πόλεις δε χρειάζονται να είναι μεγάλες για να σε μαγέψουν.

Ακολουθεί μια λίστα με 10 πανέμορφες «μικρές» πόλεις από όλον τον κόσμο.

10. Εδιμβούργο

Η πρώτη στάση των περισσότερων ταξιδιών στη Σκωτία, με βάση το είναι το Εδιμβούργο, το οποίο ανταμείβει τους ταξιδιώτες με τα γοτθικά του κτίρια, τους λιθόστρωτους δρόμους του και το κάστρο του που δεσπόζει στον ορίζοντα της σκοτσέζικης πρωτεύουσας.

Το Εδιμβούργο είναι γνωστό για την πολιτιστική σκήνη του και το μεγάλο φεστιβάλ που γίνεται στο κέντρο της πόλης κάθε Αύγουστο.

Βέβαια, το Εδιμβούργο αξίζει και μία επίσκεψη τους χειμερινούς μήνες, καθώς ένα ποτό στις παμπ της πόλης, μία βόλτα στο Royal Mile και ένα δείπνο σε ένα από τα πολλά εστιατόρια που φιλοξενεί η πόλη είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

9. Φλωρεντία

Μπορεί η Ρώμη να είναι η πρωτεύουσα και το Μιλάνο το κοσμοπολίτικο κέντρο της Ιταλίας, αλλά λίγες πόλεις -όχι μόνο στην Ιταλία- μπορύν να ανταγωνιστούν τη Φλωρεντία όσον αφορά την ιστορία, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και το φαγητό.

Ως γενέτειρα της Αναγέννησης, η Φλωρεντία έχει «αναγεννηθεί» τα τελευταία χρόνια.

Μία βόλτα στο «υβριδικό» μαγαζί του σεφ Αρτούρο Ντόρι ή μία επίσκεψη στο κέντρο του σύγχρονου πολιτισμού της πόλης είναι ένα μικρό δείγμα της «νέας» Φλωρεντίας.

Ό,τι και αν γίνει μία επίσκεψη στη Φλωρεντία δεν είναι ολόκληρη χωρίς μία δοκιμή του panino al lampredotto, το παραδοσιακό σάντουιτς της πόλης.

8. Βικτώρια, Βρετανική Κολoμβία, Καναδάς

Ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα της πιο δυτικής καναδεζικής περιφέρειας, της Βρετανικής Κολομβίας, σίγουρα αξίζει ειδικά αν βρεθείτε στο Βανκούβερ.

Φτάνοντας με μία από τις πιο γραφικές επισκέψεις διαδρομές με φέρι μπόουτ στο Swartz Bay.

Θεωρείται ως η πιο «βρετανική» πόλη του Καναδά, με τα περισσότερα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να διαθέτουν μεγάλη συλλογή από τσάι.

7. Σιένα, Ιταλία

Ολοι οι δρόμοι της Σιένα οδηγούν στην Piazza del Campo, μία πλατεία είναι χτισμένη στη διασταύρωση τριών δρόμων, η οποία είναι το κέντρο της πόλης για αιώνες.

Η Σιένα είναι γνωστή για τη γοτθική αρχιτεκτονική της, τους ζωντανούς δρόμους και ως πρωτεύουσα μερικών κρασιών στην Ιταλία.

Ένα ντόπιο μπουκάλι κρασί και ένα πιάτο pici cacio στο εστιατόριο Antica Trattoria Papei επιβάλλονται, ενώ θα ήταν «απερίσκεπτο» να φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ένα ricciarelli, δηλαδή το τοπικό μπισκότο.

6. Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Το Σάλτσμπουργκ εκτός από γενέτειρα του Μότσαρτ είναι και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ευρωπαϊκές πόλεις.

Χωρίζεται από τον ποταμό Σάλτσαχ, με την Παλιά Πόλη να βρίσκεται στην αριστερά πλευρά και τη (λίγο) νεότερη να βρίσκεται στα αριστερά.

Αν θέλετε να πιείτε μία μπύρα σαν τους ντόπιους τότε πρέπει να επισκεφθείτε τη μεγαλύτερη μπυραρία στην Αυστρία, Bräustübl zu Mülln.

Η μπύρα ρέει από παλιά ξύλινα βαρέλια, ενώ μπορεί να συνοδευτεί τέλεια από τις τοπικές σπεσιαλτέ από το Schmankerlgang που αποπνέει μία ατμόσφαιρα του «Παλιού Κόσμου».

5. Βαλέτα, Μάλτα

Η Βαλέτα θεωρείται ως η «πρωτεύουσα του πολιτισμού» και η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά να προσφέρει, κυρίως εξαιρετική μπαρόκ αρχιτεκτονική και πεντανόστιμα φρέσκα ψάρια.

Πρέπει να δοκιμάσετε τα μακαρόνια rizzi στο αγαπημένο εστιατόριο των ντόπιων Da Pippo’s, ενώ η καταπληκτική θέα του ξενοδοχείου και το καταπληκτικό πρωινό του Phoenicia Hotel ολοκληρώνουν τη διαμονή.

Ένα τουρ στα δωμάτια του Casa Rocca Piccola, έναν παλάτι 400 ετών, θα σας δώσει μία ιδέα για το πώς ζούσαν οι ευγενείς της Βαλέτα πριν από χρόνια.

Τις Παρασκευές ακολουθήστε τους ντόπιους στο Bridge Bar για μία ζωντανή συναυλία τζαζ στα σκαλιά των αρχαίων παλατιών.

4. Μόντε Κάρλο, Μονακό

Ανάμεσα σε Αλπεις και Μεσόγειο, το Μόντε Κάρλο έχει εντυπωθεί στη συλλογική μας μνήμη μέσα από πολλές αναφορές στην ποπ κουλτούρα -κυρίως μέσα από ταινίες όπως το «To Catch a Thief» και το «GoldenEye».

Θα ήταν «εγκληματικό» να μην επισκεφθείτε το Casino de Monte-Carlo για ένα παιχνίδι μπακαρά α λα Τζέιμς Μποντ.

Δεν χρειάζεται όμως να περιοριστείτε αποκλειστικά στην πόλη καθώς λίγο έξω από αυτή βρίσκεται ο βοτανικός κήπος του Jardin Exotique, όπου φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή κάκτων στον κόσμο.

3. Μερίντα, Μεξικό

Οι δρόμοι της πόλης Mερίντα είναι γεμάτοι από τα πολύχρωμα κτίρια που άφησαν πίσω τους οι Ισπανοί αποικιοκράτες. Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα της πολιτείας Γιουτακάν είναι γεμάτη με την ιστορία των Μάγιας.

Στη Χερσόνησο του Γιουτακάν, βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις Uxmal και Chichen Itza, οι οποίες ανήκουν και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη αν βρεθείτε στην πόλη.

Οι ντόπιοι προτείνουν μία επίσκεψη στο Fundación de Artistas, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό τέχνης, ο οποίος στεγάζεται σε ένα σπίτι του 19ου αιώνα και στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Gran Museo del Mundo Maya, ενώ για παραδοσιακό φαγητό η καλύτερη επιλογή είναι το Manjar Blanco.

2. Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη

Το χαλαρό κλίμα του Τσιάνκ Μάι είναι το ιδανικό μέρος για να «κλείσει» ένα ταξίδι στην νοτιοανατολική Ασία.

Στο Anantara Chiang Mai Resort, όπου τα τεράστια παράθυρα του ξενοδοχείου «βλέπουν» στον ποταμό της πόλης θα βρείτε σίγουρα ηρεμία. Αν δεν το καταφέρετε στην περιοχή υπάρχουν και πολλοί βουδιστικοί ναοί.

Βέβαια, πέρα από το πνευματικότητα η Τσιάνγκ Μάι έχει και καταπληκτικό φαγητό. To κοτόπουλο μπραιζέ ή ψητά νούντλς σε σούπα καρύδας δεν πρόκειται να απογοητεύσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς πελάτες.

Σαν Μιγκέλ ντε Αλέντε, Μεξικό

Τέσσερις ώρες βορειοδυτικά από το Μέξικο Σίτι βρίσκεται το διαμάντι που ονομάζεται Σαν Μιγκέλ ντε Αλέντε. Κέντρο για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, η πόλη είναι γνωστή για την ισπανική αρχιτεκτονική της και τα έντονα χρώματά της.

Μπορείτε να περάσετε ώρες κοιτάζοντας τις γκαλερί στο Fabrica La Aurora, σε ένα παλιό εργοστάσιο υφασμάτων, το οποίο έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.

Η πραγματική καρδιά της πόλης όμως χτυπά στο Rosewood San Miguel de Allende, το οποίο με τα τεράστια δωμάτια του και τη εκπληκτική του θέα, μεταφέρει τον αέρα της πόλης.

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.