Αφρική: Ενδείξεις για κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς από την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων

©PIXABAY – ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Επιστήμονες βρήκαν στα ανοιχτά της Δυτικής Αφρικής βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός μεγάλου υποθαλάσσιου κρατήρα πρόσκρουσης αστεροειδούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γεωεπιστημών Ουίσντιν Νίκολσον του Πανεπιστημίου Heriot-Watt, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», εκτιμούν ότι ο κρατήρας έχει ηλικία 66 εκατομμυρίων ετών. Παρόμοια με τον κρατήρα Τσιξουλούμπ, ο οποίος έχει συνδεθεί με την πτώση αστεροειδούς που οδήγησε στην μαζική εξαφάνιση των μη ιπτάμενων δεινοσαύρων.

Ο Ναντίρ βρίσκεται κάτω από ιζήματα πάχους 300 έως 400 μέτρων στον βυθό, σε βάθος 900 μέτρων, σε απόσταση περίπου 400 χλμ. από τη Γουινέα. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν οι δύο κρατήρες να συνδέονται μεταξύ τους.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο Ναντίρ δημιουργήθηκε από πτώση αστεροειδούς, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι υπήρξε ένας μεγαλύτερος μητρικός αστεροειδής, ο οποίος κατά την πτώση του στη Γη διασπάστηκε.

Ο αστεροειδής είχε διάμετρο περίπου 400 μέτρων και έπεσε σε θάλασσα που είχε βάθος 800 μέτρων, προκαλώντας διαδοχικά τεράστια τσουνάμι ύψους έως ενός χιλιομέτρου, σεισμό μεγέθους 6,5 έως 7 βαθμών και απελευθερώνοντας σημαντικές ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn3096

Για να ενημερώνεστε πάντα πρώτοι!

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και απόκτησε πρόσβαση στα νέα πριν από όλους τους άλλους.